DVE ŽENE STAJU NA CRTU MAKRONU: Gradonačelnica Pariza biće predsednički kandidat socijalista, Marin Le Pen desnice
Foto: EPA / BERTRAND GUAY, Profimedia, EPA/SEBASTIEN NOGIER

izbori u francuskoj

DVE ŽENE STAJU NA CRTU MAKRONU: Gradonačelnica Pariza biće predsednički kandidat socijalista, Marin Le Pen desnice

Planeta -

Gradonačelnica Pariza An Idalgo biće kandidat socijalista na predsedničkim izborima u Francuskoj, koji bi trebalo da budu održani u aprilu naredne godine.

Idalgo, koja je pre mesec dana najavila da je spremna da se kandiduje, mogla bi da podigne šanse za pobedu francuskim socijalistima kampanjom koja će se fokusirati na zaštitu prirodne sredine i socijalna pitanja.

Ova 62-godišnja političarka je na stranačkim izborima dobila 72 odsto glasova i pobedila stranačkog kolegu, gradonačelnika Le Mansa, Stefana Le Fola, rekao je ider stranke Olivije Fore, nakon 90 odsto prebrojanih glasova.

Već je napravljena i izborna anketa koja je pokazala da bi ćerka španskih imigranata dobila pet odsto glasova, aktuelni francuski predsednik Emanuel Makron 24 odsto, a lider desničara Marin Le Pen 16 odsto glasova.

Umereni Makron još uvek nije javno objavio da će se kandidovati za drugi, petogodišnji mandat, ali svi očekuju da će to uskoro uraditi.

Ankete pokazuju da su njegovi najveći rivali, liderka desničarske partije Nacionalnog okupljanja (bivši Nacionalni front) Marin Le Pen i ultranacionalista i TV lice Erik Zemur, koji još uvek razmatra da li želi da se preseli u Jelisejsku palatu, iako je dobio podršku "tate" desničara - Žan-Mari Le Pena.

Ankete pokazuju i da podrška levici sve brže nestaje, četiri godine nakon što je nepopularni socijalistički predsednik Fransoa Oland završio prvi i jedini mandat.

Mnogi članovi Zelenih, stranke koja je na levoj strani političkog spektra, nadaju se da će Idalgo ipak odustati od kandidature i podržati njihovog kandidata Janika Žadora i na taj način sprečiti dalju podelu levice.

Ali je Idalgo, koja je za sedam godina, koliko je na mestu gradonačelnice Pariza, postala poznata po ekološkoj politici, uključujući pretvaranje obala Sene u šetališta i pokušaju zabrane automobila koji emituju štetne gasove, kao i izgradnji biciklističkih staza, jasno rekla da namerava da "do samog kraja" ostane u trci za šefa države.

Kao svoje glavne adute, navela je iskustvo u vođenju prestonice od 2014. godine, što uključuje terorističke napade i požar u Notr Damu.

Proteklih dana oglasila se i Marin Le Pen koja je obećala da će, ako postane predsednik, raspisati referendum koji će drastično ograničiti imigraciju.

Le Pen je rekla da će na referendumu biti predloženi strogi kriterijumi za ulazak na francusku teritoriju i za sticanje francuskog državljanstva, kao i da će francuskim građanima dati prioritetan pristup socijalnom stanovanju, radnim mestima i socijalnim davanjima. "Na referendumu će biti kompletan nacrt zakona koji će imati za cilj drastično regulisanje imigracije", rekla je ona.

Isto tako, Le Pen je obećala i da će se, u jeku krize sa gasom u Evropi, fokusirati na nuklearnu energiju i da će odustati od subvencionisanja "održive" energije sunca i vetra jer "one nisu obnovljive, već povremene".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track