PROCURIO TAJNI SPISAK: Ne da nije nula zaraženih nego je čak 25.000 mrtvih od korone?
Foto: Michael Runkel / robertharding / Profimedia

turkmenistan

PROCURIO TAJNI SPISAK: Ne da nije nula zaraženih nego je čak 25.000 mrtvih od korone?

Planeta -

Turkmenistan, čiji autoritarni vođa tvrdi da ova država nije registrovala nijedan slučaj kovida 19, tajno beleži oko 25.000 smrti povezanih s tom bolešću.

Na listi su pobrojani slučajevi od početka pandemije tokom dve godine.

Izvor iz zdravstvenog sistema Turkmenistana rekao je za Turkmenistanski servis Radija slobodna Evropa: "Iako broj smrtnih slučajeva od (koronavirusa) nije objavljen, o tome se svakodnevno izvještava Ministarstvo zdravlja iz pokrajina".

Turkmenistan, bivša sovjetska republika u kojoj živi gotovo šest miliona ljudi, jedna je od najmanje pet zemalja koje nisu prijavile nijedan slučaj koronavirusa, prema pregledu podataka koje su prikupili Univerzitet Džon Hopkins i Svetska zdravstvena organizacija.

Tri države koje nisu prijavile podatke su izolovana ostrva na Pacifiku i Severna Koreja, strogo kontrolisana, zatvorena država.

Predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov, koji vlada od 2006. godine, odbacio je izveštaje o kovidu 19 u zemlji kao "lažne" i rekao tokom obraćanja u Ujedinjenim nacijama u septembru da odgovor na pandemiju ne treba "politizovati".

Kurir.rs/RSE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja