JEDAN UDAR, UNIŠTENA 4 GRADA, 12 MILIONA MRTVIH: Kineska pretnja upućena Americi, neki je vide kao početak Trećeg svetskog rata!
Foto: Profimedia

opasno

JEDAN UDAR, UNIŠTENA 4 GRADA, 12 MILIONA MRTVIH: Kineska pretnja upućena Americi, neki je vide kao početak Trećeg svetskog rata!

Planeta -

Kina se jednom hvalila da bi njene nuklearne podmornice mogle pogoditi SAD, izbrisati četiri grada sa lica zemlje i ubiti 12 miliona ljudi. To hvalisanje danas je zastrašujuće više nego ikad, jer svet sa nestrpljenjem očekuje da li će Kina napasti Tajvan.

Taj napad mogao bi izazvati domino efekat koji bi mogao prerasti u Treći svetski rat. Naime, američke snage su se obavezale da će braniti Tajvan, čak i nakon što je kineski lider Si Đinping prošle sedmice rekao da će insistirati na "ponovnom ujedinjenju" sa svojim 'otpadničkim' ostrvom. Sukob većih razmera verovatno bi postao nuklearni, rekli su vojni analitičari dnevniku San, upozoravajući da je čovečanstvo na "ivici rata".

Veruje se da je Kina tajno nadogradila svoje prepoznatljive „grbave“ podmornice 094 Jin kako bi ih otežalo otkrivanje na radaru. Nuklearne rakete sa ovih podmornica i brodova uperene su pravo u Sjedinjene Države. Zvaničnici Komunističke partije su to jasno stavili do znanja 2013. nizom uznemirujućih i drskih hvalisanja podmornicama koje će, kako su tada govorile, jednog dana biti upotrebljene u ratu sa Sjedinjenim Državama. Američki obaveštajni izveštaji kažu da kineske podmornice Iin 094 dozvoljavaju Kini da napadne Aljasku, Havaje i zapadnu obalu SAD ili da pogodi "svih 50 američkih država" ako lansiraju rakete sa istočnih Havaja.

U članku objavljenom u Global Tajmsu, novinama Komunističke partije Kine 2013. imenovale su četiri američka grada kao „glavne meke mete“ mogućeg napada kineskih nuklearnih podmornica: Sijetl, Los Anđeles, San Francisko i San Dijego. U istom članku je čak navedeno da bi jedan kineski brod mogao „izazvati uništenje pet do 12 miliona ljudi“.

"Na Srednjem zapadu Sjedinjenih Država nema gusto naseljenog stanovništva, pa će glavne meke mete nuklearnog uništenja u Sjedinjenim Državama biti glavni gradovi Zapadne obale, poput Sijetla, Los Anđelesa, San Franciska i San Dijega", navodi se u saopštenju praćenim grafičkim prikazom uništenja pet bojevih glava koje su pale na centar Los Anđelesa.

NJUKMAP, alat koji je razvio istoričar Alek Velerstajn, predviđa da bi jedno kinesko nuklearno oružje bačeno na LA moglo ubiti oko 2,1 milion ljudi. Procenjuje se da bi u prvom danu nakon štrajka bilo skoro 400.000 mrtvih i oko 650.000 ranjenih, a ostali bi bili žrtve zračenja, povreda i sloma društva.

Na kineske državne medije često se gleda kao na nefiltriranog portparola Komunističke partije, koji ima vatreniji ton čak i kada režim pokušava da se meri u svojoj retorici. Prošle nedelje, jedan od vodećih kineskih listova zapretio je da će „napasti u svakom trenutku“ američke trupe za koje se utvrdilo da obučavaju vojnike na Tajvanu, ostrvu koje se odvojilo od Kine 1949. godine i proglasilo nezavisnost.

U samo tri dana prošle nedelje, više od stotinu kineskih borbenih aviona ušlo je u tajvanski vazdušni prostor, što je izazvalo bojazan da bi Peking uskoro mogao da izvede veliki napad. Jedan tajvanski zvaničnik predviđa veliku invaziju do 2025. Barbara Kelemen, obaveštajni analitičar za Aziju u bezbednosno-obaveštajnoj firmi Dragonflaj, veruje da postoji realna mogućnost neke vrste kineske vojne akcije protiv Tajvana.

"To je zato što su Sjedinjene Države preduzele nekoliko koraka za jačanje odnosa sa ostrvom. Čini se da nedavne akcije američkog predsednika Joea Bidena ukazuju na to da podržava Tajvan kao stub šire geopolitičke strategije za suprotstavljanje rastućoj moći Kine u Aziji. tumačio Peking kao sve agresivniji", rekao je Kelemen za San.

Govoreći o mogućim scenarijima, Kelemen ističe da bi Kina mogla krenuti u okupaciju udaljenih ostrva bilo u tjesnacu ili u Južnokineskom moru, kao i izvršiti sajber napad na državnu infrastrukturu Tajvana.

Analitičar Sam Armstrong rekao je za San da odnosi između Vašingtona i Pekinga "nikada nisu bili gori".

"Ono što Kina trenutno radi je neodgovorno, opasno i prijeti da se iz lokaliziranog sukoba prelije u masovni, smrtonosni oružani rat. Stvarni rizik od sukoba nije prijetnja samo Tajvanu, već i američkim i američkim saveznicima u Evropi Svet se suočava sa nuklearnim ratom. Sukob između Kine i SAD bio bi najrazorniji koji smo ikada videli ", smatra Armstrong.

San piše da je Kina usredsređena na povećanje nuklearnog arsenala i izgradnju nekih tristo novih silosa za nuklearne projektile. Procenjuje se da Kina poseduje oko 320 nuklearnih bojevih glava.

U međuvremenu, kineski diplomata Ša Zukang rekao je da Kina mora izvesti prvi nuklearni napad na Sjedinjene Države ako Bajden nastavi da brani Tajvan.

U drugom članku, Hu Ksijin, urednik časopisa Global Tajmes, kaže da „broj kineskih nuklearnih bojevih glava mora dostići iznos zbog kojeg će američka elita zadrhtati ako pomisli na ulazak u vojni sukob s Kinom".

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track