HEZBOLAH TRAŽI SMENU SUDIJE, PORODICE STRADALIH U EKSPLOZIJI GA PODRŽAVAJU: Protive se poruci u snimku svog portparola!
Foto: EPA / NABIL MOUNZER

nemiri

HEZBOLAH TRAŽI SMENU SUDIJE, PORODICE STRADALIH U EKSPLOZIJI GA PODRŽAVAJU: Protive se poruci u snimku svog portparola!

Planeta -

Porodice žrtava prošlogodišnje razorne eksplozije u bejrutskoj luci potvrdile su danas svoju podršku sudiji koji vodi istragu tog incidenta, uprkos pozivima proiranskog Hezbolaha i njegovih saveznika da se sudija smeni.

Porodice su u saopštenju očito htele da izraze protivljenje video snimku svog portparola objavljenom kasno sinoć na društvenim mrežama u kome on poziva sudiju Tarika Bitara da se povuče.

Portparol Ibrahim Hoteit nije ništa komentarisao, a Asošiejted pres navodi da se do njega nije moglo doći.

Bejrut, Liban, eksplozija
foto: EPA / WAEL HAMZEH

Ostalo je nejasno da li je poruka snimljena pod pritiskom, a porodice su rekle da se portparol sa njima o tome nije dogovarao, što je inače uvek činio pre nego što je davao izjave, pa ih je video iznenadio.

Od eksplozije 4. avgusta 2020. u kojoj je poginulo najmanje 215 ljudi, porodice žrtava su igrale istaknutu ulogu u Libanu zahtevajući da se utvrdi ko je odgovoran.

Liban, Bejrut
foto: EPA / NABIL MOUNZER

Dokumenti pronađeni posle eksplozije su pokazali da je nekoliko visokih političara i šefova bezbednosti znalo za gotovo 3.000 tona visoko ekplozivnog amonijum nitrata nepropisno uskladištenog u luci i ništa nije preduzelo.

U četvrtak je izbio oružani sukob na ulicima Bejruta za vreme protesta koji su organizovali pripadnici šiitskog Hezbolaha i savezničkog Amala između onih koji podržavaju sudiju i onih koji mu se protive.

Poginulo je sedmoro i ranjeno na desetine ljudi.

Hezbolah i Amal su sugerisali da istraga vodi ka tome da se te dve organizacije proglase odgovornim.

"Mi porodice više od 200 mučenika, hiljada ranjenih i stotine hiljada ljudi koji su pretrpeli štetu verujemo istražnom sudiji Tariku Bitaru", rekle su porodice.

Na video snimku njihov portparol, čiji je mlađi brat poginuo u eskploziji, međutim traži da se sudija povuče jer se "situacija pretvorila u prolivanje krvi nevinih ljudi", aludirajući na najnovije nasilje.

Sudija Bitar je optužio i izdao poternice za bivšim libanskim ministrima finansija i javnih radova koji su obojica bliski saveznici Hezbolaha.

On je optužio tu dvojicu zajedno sa još jednim bivšim ministrom i premijerom za namerno ubistvo i nemar koji je doveo do eksplozije.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / NABIL MOUNZER

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track