HAOS NA HAITIJU: Bande preuzimaju kontrolu nad glavnim gradom, oteti hrišćanski misionari
Foto: CHANDAN KHANNA / AFP / Profimedia

bezakonje na ostrvu

HAOS NA HAITIJU: Bande preuzimaju kontrolu nad glavnim gradom, oteti hrišćanski misionari

Planeta -


Najmanje 17 hrišćanskih misionara iz Sjedinjenih Država, uključujući troje maloletnika, otela je banda u Port o Prensu dok su napuštali sirotište.

Detalji o otmici ostali su nejasni, ali lokalni zvaničnici kažu da su misionari oteti iz autobusa koji je išao ka aerodromu, nakon što su posetili sirotište.

Haiti je godinama u stanju političkih previranja, a situacija se drastično pogoršala posle ubistva predsednika Žovanela Moiza u julu ove godine.

Otmice su takođe učestale - 628 ljudi je oteto od januara, uključujući 29 stranaca, ali čak i u zemlji koja je navikla na rašireno bezakonje, otmica tako velike grupe Amerikanaca šokirala je zvaničnike.

Nasilje raste u glavnom gradu Port o Prensu. Prema nekim procenama, bande sada kontrolišu otprilike polovinu grada, navodi Njujork tajms.

U ponedeljak su bande pucale na školski autobus, pri čemu je povređeno najmanje pet ljudi, uključujući učenike, dok je banda otela drugi gradski autobus.

Kidnapovanje američkih misionara dogodilo se samo dan nakon što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija produžio svoju misiju na Haitiju za devet meseci, podseća RTS.

Mnogi Haićani pozivali su Sjedinjene Države da pošalju vojsku da stabilizuje situaciju, ali administracija predsednika Džozefa Bajdena nije bila voljna da pošalje trupe.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track