ANALIZA CNN: Kineska propagandna mašina intenzivira narodni rat kako bi uhvatili američke špijune
Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP / Profimedia

cia snajka, cia

ANALIZA CNN: Kineska propagandna mašina intenzivira narodni rat kako bi uhvatili američke špijune

Planeta -

Krećemo u narodni rat protiv špijuna! Ovako su tokom vikenda mediji mobilizovali javnost posle pokretanja CIA centra za sukob sa Pekingom.

Propagandni aparat Pekinga intenzivirao je svoju dugogodišnju kampanju posle objave direktora CIA Vilijama Bernsa da će se "Kineski misijski centar" boriti protiv, kako je rekao, "najvažnije geopolitičke pretnje sa kojom smo suočeni u 21. veku".

Kineski CCTV preneo je, bez pozivanja na izvore, da CIA regrutuje agente koji govore kineski, i to ne samo mandarinski već i kantonski, šangajski, haka i hokien dijalekte. Na snimku, koji je objavljen proteklog vikenda i koji su preuzeli i drugi mediji i Veibo, kineska društvena mreža nalik Tviteru, postao je trend i goruća tema koja je skupila 280 miliona pregleda.

Nacionalisti su na Veibo nalogu američke ambasade u Kini ostavljali podrugljive komentare i "preporučivali" se za posao.

"Šta da radimo kada CIA drsko i otvoreno regrutuje agente koji govore kineski?", stoji na Junžengpingu, Veibo nalogu koji vodi list Kineske narodne armije. "Strani neprijatelji naporno rade i nikada ne smemo da spustimo gard kada je reč o nacionalnoj bezbednosti", navodi se u postu i optužuju američki obaveštajci da imaju "još zlokobnije i gore" planove.

"Ali lukava lisica ne može da prevari dobrog lovca. Da bi sačuvali bezbednost, možemo da se pouzdamo samo u narod", zaključuje se u postu.

Prošle sedmice, kinesko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da su planovi CIA da otvori centar za sukob sa Pekingom "tipičan simptom hladnoratovskog mentaliteta".

"Američka agencija bi trebalo da posmatra razvoj Kine i američko-kineske odnose objektivno i racionalno i prestane sa stvarima koje potkopavaju naše uzajamno poverenje i saradnju i kineski suverenitet, bezbednost i interese", rekao je portparol ministarstva.

Kako navodi CNN, spinovanje vesti stare nedelju dana je pokazatelj da se Peking vratio svom poznatom narativu da je nacionalna bezbednost ugrožena i da je konstantno pod pretnjom Amerikanaca i da su američki špijuni veća opasnost po živote običnih građana, nego što oni to misle.

Pod Si Đinpingom, kineska vlada je proteklih godina pokrenula sijaset kampanja sa ciljem podsećanja javnosti da pretnja postoji i pozivanjem da delaju.

Kina je 2015. godine otvorila nacionalnu liniju na koju građani mogu da prijavljuju ljude za koje misle da su špijuni ili sumnjive aktivnosti. Prvi Dan obrazovanja o nacionalnoj bezbednosti, 15. april 2016. Peking je obeležio lavinom propagande, uključujući i stripovski plakat upozorenja mladim činovnicama da se ne zabavljaju sa zgodnim strancima da ne bi postale žrtve potencijalnog Džejmsa Bonda.

Peking je 2017. godine počeo da nudi nagrade u iznosu od pola miliona juana (78.000 dolara) svima koji pomognu da se razotrkije špijun.

Drugog dana obrazovanja o nacionalnoj bezbednosti 2017. godine, onlajn izdavač objavio je slikovnicu za školarce o nacionalnoj bezbednosti, sa igricama "kako spaziti špijuna".

Global tajms, državni tabloid, preneo je tada da je knjiga pokušaj da se učenici mobilišu da budu "velika kontra-špijunska sila".

Istovremeno, društvenim mrežama je cirkulisalo nezvanično obaveštenje sa osam "karakteristika" koje svi potencijalni špijuni umaju - dopisnici, misionari i NGO osoblje su identifikovani kao najverovatniji osumnjičeni.

Međutim, kampanje za hvatanje špijuna nisu se zaustavile na sumnjićenju stranaca. Takođe su usmerene na targetiranje svih onih koji kritikuju vladu, društvenik aktivista, advokata, novinara, feminista i kritičara.

Dok Si "pumpa" nacionalizam i bori se protiv "zapadnih vrednosti" poput demokratije, slobode medija, nezavisnog novinarstva, liberalne glasove - koji su cvetali na kineskim društvenim mrežama posle ekonomskog otvaranje zamlje, sada su učutkali ultranacionalisti.

Na društvenim mrežama, liberalni komentatori desničari često napadaju da su izdajnici, špijuni i strani plaćenici. Kako ih nacionalisti često prijavljuju cenzorima, sa platforma ih sve više i više nestaje.

Najnoviji propagandni projekat dodatno će podstaći politički lov na veštice a s obzirom na vrlo široku i nejasnu definiciju "nacionalne bezbednosti", svako ko bude proglašen za "nepatriotu" može da bude prokazan i prijavljen kao "špijun", zaključuje CNN.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track