KATASTROFALNE POSLEDICE POLJSKOG ZAKONA: Više od 30.000 žena imalo ilegalan abortus ili je zbog njega putovalo u inostranstvo
Foto: Philip Robins / Alamy / Alamy / Profimedia

ženska prava

KATASTROFALNE POSLEDICE POLJSKOG ZAKONA: Više od 30.000 žena imalo ilegalan abortus ili je zbog njega putovalo u inostranstvo

Planeta -

Desetine hiljada žena proteklih godinu dana je išlo u druge evropske zemlje kako bi prekinule trudnoću, nakon što je Poljska de fakto zabranila abortuse.

Najmanje 34.000 žena imalo je ilegalne abortuse ili su odlazile u inostranstvo da bi tamo prekunule trudnoću, nakon što je u Poljskoj uvedena gotovo potpuna zabrana pobačaja pre godinu dana.

Organizacija Abortus bez granica (AWB) koja pomaže ženama da dobiju bezbednu i sigurnu uslugu prekida trudnoće navela je da je više od 1000 Poljakinja prekidalo trudnoću u drugom tromesečju u stranim klinikama.

AWB navodi da su njihove brojke samo delić stvarnog broja žena koje su u poslednjih godinu dana morale da nađu način da prekinu trudnoću.

Nevladine organizacije procenjuju da je 80.000 do 200.000 žena otišlo na ilegalne abortuse budući da je Poljska prošle godine uvela drakonski zakon kojim se de fakto zabranjuje prekid trudnoće, drugim rečima abortus je moguć samo u slučaju silovanja, incesta i ako je zdravlje majke ugroženo.

Žene čiji fetusi imaju urođene defekte, makar oni bili i opasni po život deteta, osuđene su da iznesu trudnoću do kraja. U trenutku kada je Ustavni sud doneo svoju odluku, abortusi zbog silovanja, incesta ili ugroženog zdravlja činili su svega 2 procenta svih prekida trudnoće u zemlji.

Od kada je odluka stupila na snagu u januaru 2021. godine, najmanje 460 žena je prekid trudnoće radilo u Britaniji, gde je abortus moguć do 24. nedelje. AWB je Poljakinjama pomagao da zakažu intervencije u Belgiji, Nemačkoj, Španiji i Češkoj.

Organizacija procenjuje da je najmanje 18.000 žena pomoć podražilo od njihove sestrinske grupe Žene pomažu ženama, koja poštom šalje pilule za prekid trudnoće.

Prošle sedmice Hjuman rajts voč (HRW) je podneo izveštaj, pozivajući se na podatke 14 drugih organizacija uključujući Amnesti internešonel i Međunarodnu federaciju za ljudska prava, u kome je naveo da su žene i devojke u Poljskoj suočene sa "nemerljivom štetom" zbog novog zakona.

"Odluka Ustavnog suda izazvala je nemerljivu štetu - naročito onim ženama koje su siromašne, žive u ruralnim oblastima ili su marginalizovane", rekla je Ursula Gričuk, koordinator u poljskoj Federaciji za žene i planiranje porodice (Federa), jednoj od grupa koje su učestvovale u sastavljanju HRW izveštaja.

Mara Klark, osnivaćica AWB rekla je Gardijanu da im se javlja sve više žena sa urođenim manama ploda, koje lekari odbacuju kao minorne ili u nekim slučajevima svesno odlažu dijagnozu, kako bi što više otežali ženama pristup abortusu.

Abortusi su uvek bili strogo kontrolisani u Poljskoj i do 1932. su bili potpuno zabranjeni. Tada je zakon promenjen i dozvoljeni su pobačaji iz medicinskih razloga ili u slučaju silovanja ili incesta.

Odluka Ustavnog suda Poljske u oktobru izazvala je masovne proteste, sa hiljadama žena i muškaraca koji su na ulicama negodovali zbog odluke. Procenjuje se da je 100.000 ljudi u Poljskoj protestovalo zbog novog zakona, ali bez uspeha.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track