HLADAN TUŠ ZA AMERIKU: Proba hipersoničnog oružja SAD neslavno propala, za to vreme Kina i Rusija razvijaju svoje bez problema
Foto: Profimedia

trka u naoružanju

HLADAN TUŠ ZA AMERIKU: Proba hipersoničnog oružja SAD neslavno propala, za to vreme Kina i Rusija razvijaju svoje bez problema

Planeta -

Sjedinjene Države našle su se u zaostatku za Kinom i Rusijom u razvoju hipersoničnog oružja nakon što je najnovija proba oružja neslavno propala.

Pentagon je naveo u saopštenju da "buster" rakete koji je ubrzava do hipersonične brzine nije radio i test je obustavljen.

"Eksperimenti i testiranja - uspešni i neuspešni - su srž razvoja kompleksnih, kritično važnih tehnologija poput hipersoničnih", rekao je portparol Pentagona.

Razvoj hipersoničnog oružja je jedan od glavnih prioriteta Pentagona, naročito nakon što Kina i Rusija uspešno rade na razvoju svog. Jučerašnje neuspelo testiranje samo je još jedan udarac naporima SAD, piše CNN i podseća da je Pentagon već imao jedan neuspeli test u aprilu, dok je Kina pre nekoliko dana uspešno testirala svoje hipersonično oružje.

Sa brzinom 5 maha ili brže, hipersonična oružja je teško detektovati i predstavljaju direktan izazov sistemima raketne odbrane. Hipersonični projektili mogu da putuju daleko nižom putanjom od balističkih raketa koje idu u velikom luku i koje se lako mogu detektovati. Hipersonični projektili su takođe pokretljiviji i mogu laške da izbegnu sisteme odbrane.

Proteklog vikenda, Fajnenšl tajms je preneo da je Kina uspešno testirala u orbiti hipersoničnu raketu koja može da nosi nuklearno oružje. Kina je demantovala te izveštaje, navevši da je reč o "rutinskom eksperimentu svemirske letelice".

Zvaničnici ministarstva odbrane naročito su zabrinuti što Kina razvija hipersonično oružje koje bi Pekingu moglo da omogući da napadne preko Južnog pola i tako izbegne američke projektile koji su postavljeni po Severnom polu.

Pre dve nedelje, Rusija je objavila da su uspešno testirali hipersonični projektil nazvan Cirkon koji je lansiran sa podmornice. Ranije ovog leta, Rusija je isti projektil ispalila sa razarača.

Uprkos neuspelim testovima, Pentagon insistira na tome da ne zaostaju i da će početkom 2020ih imati efikasno hipersonično oružje.

Sjedinjene Države fokusirane su na konvencionalnije hipersonično oružje koje se ispaljuje sa brodova, kompna i vazdušnih platformi.

U aprilu, hipersonični program vadzuhoplovnih snaga naišao je na prepreku kada nisu uspeli da ispale projektil sa B-52 bombardera.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track