RAT U NAJAVI Džozef Bajden: Amerika će braniti Tajvan ako ga Kina napadne!
Foto: EPA / Yuri Gripas / POOL

KLJUČA U AZIJI

RAT U NAJAVI Džozef Bajden: Amerika će braniti Tajvan ako ga Kina napadne!

Planeta -

Nema mesta za kompromis, uzvratile vlasti u Pekingu nakon što je Amerika odustala od dugogodišnje prećutne podrške Tajpeju

Američki predsednik Džozef Bajden decidirano je izjavio da će Sjedinjene Države braniti Tajvan ukoliko ga Kina napadne, čime je do usijanja doveo ionako poljuljane odnose između Vašingtona i Pekinga. Bajdenova izjava potvrđuje da je Amerika odustala od dugogodišnje prećutne podrške Tajvanu, koja se ogleda u politici "strateške dvosmislenosti".

Moćna vojska

- Da, imamo obavezu da to učinimo - rekao je Bajden na CNN odgovarajući na pitanje da li će SAD stati u odbranu Tajvana, koji se žali na sve veći vojni i politički pritisak Pekinga da prihvati kineski suverenitet.

Blamaža Pentagona - Hipersonični ćorak

Pentagon je potvrdio još jednu neuspešnu probu testiranja hipersoničnog projektila. "Buster" raketa, koja je trebalo da ubrza do hipersonične brzine nije uspela, zbog čega je testiranje obustavljeno. - Eksperimenti i testiranja, uspešni i neuspešni, srž su razvoja kompleksnih, kritično važnih tehnologija, poput hipersoničnih - rekao je portparol Pentagona. Na drugoj strani, Kina je ovog leta imala dve uspešne probe hipersoničnih projektila koje su izvršene u orbiti Zemlje, dok je Rusija takođe imala nekoliko proba projektila ovog tipa.

Amerika ima i zakon po kome je obavezna da Tajvanu obezbedi sredstva za odbranu u slučaju napada, podsetio je Glas Amerike. Bajden je rekao da ljudi ne treba da brinu o vojnoj snazi Vašingtona, jer Kina, Rusija i ostatak sveta znaju da SAD imaju najmoćniju vojsku u istoriji sveta. - Ne želim hladni rat s Kinom. Samo želim da Kina shvati da se nećemo povući, da nećemo promeniti nijedan naš stav - rekao je Bajden. - Kina o pitanjima vezanim za njene fundamentalne interese, kao što su suverenitet i teritorijalni integritet, neće ostaviti nikakav prostor za kompromis - rekao je Vang Venbin, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova. Vojne tenzije između Tajvana i Kine su najgore u poslednjih više od 40 godina, rekao je ovog meseca tajvanski ministar odbrane Čiju Kuo Čeng i dodao da će Kina biti sposobna da izvede invaziju "punih razmera" do 2025.

Smotra vojske... Si Đinping, predsednik Kine
Smotra vojske... Si Đinping, predsednik Kinefoto: AP

Obećanje Si Đinpinga

Kina smatra da je Tajvan deo njene teritorije i najosetljivije i najvažnije pitanje u njenim vezama sa SAD. Predsednik Si Đinping nedavno je obećao da će se Kina ujediniti s Tajvanom:

Sve zategnutiji odnosi između SAD i Kine
Sve zategnutiji odnosi između SAD i Kinefoto: Profimedia

AMERIKA VS KINA

POPULACIJA 332,6 miliona 1,39 milijardi

AKTIV. VOJNICI 1,4 miliona 2,1 milion

VOJNI BUDŽET 740,5 milijardi $ 178,2 milijarde $

UKUPNO LETELICA 13.233 / 3.260

TENKOVI 6.100 / 3.205

VOJNI BRODOVI 490 / 777

NOSAČI AVIONA 11 / 2

PODMORNICE 68 / 79

NUKLEARNE BOMBE 5.550 / 350 * izvor: Globalfirepower

- Tajvanski nezavisni separatizam najveća je prepreka postizanju ujedinjenja domovine. Mirno ujedinjenje najbolje je za interese tajvanskog naroda. Niko ne treba da potcenjuje čvrstu odlučnost kineskog naroda, čvrstu volju i snažnu mogućnost da brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet. Istorijski zadatak ujedinjenja domovine mora biti ispunjen i definitivno će biti ispunjen - rekao je Đinping.

Kurir.rs/A.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja