SUĐENJE NIJE OZBILNO KADA JE RIČARDU GIRU DOZVOLJENO DA BUDE SVEDOK: Salvini na drugom ročištu zbog optužbi za otmicu
Foto: Francesco Militello Mirto/LaPres / LaPresse / Profimedia

SPORNI MIGRANTSKI BROD

SUĐENJE NIJE OZBILNO KADA JE RIČARDU GIRU DOZVOLJENO DA BUDE SVEDOK: Salvini na drugom ročištu zbog optužbi za otmicu

Planeta -

Mateo Salvini, lider desničarske Lige, rekao je da suđenje protiv njega zbog zabrane ulaska broda migranata u pomorsku luku 2019. godine nije ozbiljno jer je glumcu Ričardu Giru dozvoljeno da bude svedok.

Salvini, koji je bio ministar unutrašnjih poslova u vreme kontroverznog događaja, pojavio se u subotu na drugom ročištu u Palermu.

Sud je odobrio spisak svedoka, uključujući bivšeg italijanskog premijera, druge italijanske političare, ali i glumca Ričarda Gira, koji je u to vreme bio u Italiji i pridružio se španskoj nevladinoj organizaciji Proactiva Open Arms. Ta nevladina organizacija je upravljala čamcem za spasavanje, a Gir je bio uključen u isporuku hrane migrantima na palubi.

"Recite mi koliko je ozbiljno suđenje na koje dolazi Ričard Gir iz Holivuda kako bi svedočio koliko sam ja zaista loš", rekao je Salvini.

Ričard Gir
foto: Profimedia

Udruženje Proactiva Open Arms je sudu reklo da bi Gir mogao direktno da svedoči o uslovima na brodu, koji nije smeo da pristane na italijansko ostrvo Lampedusa 19 dana, nakon čega su tužioci naredili evakuaciju putnika.

Za sada nije jasno da li će se Gir lično pojaviti na sudu.

Salvini, koji je veliki deo svoje popularnosti stekao zbog protivljenja imigraciji, rekao je da samo ispunjava svoju ministarsku dužnost.

"Odbrana granica zemlje, bezbednosti, časti i dostojanstva nije samo dužnost ministra, već svih", rekao je on.

"Nadrealno je da mi se sudi zbog obavljanja dužnosti", dodao je on.

"Španski brod koji odbija da ode u Španiju čini prekršaj", smatra Salvini.

Salvini, koji je optužen za otmicu migranata, mogao bi da dobije do 15 godina zatvora ako bude osuđen, a u tom slučaju više ne bi mogao da bude na ministarskoj poziciji.

Naredno ročište zakazano je za 17. decembar.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja