JANIS VARUFAKIS UPOZORAVA: Evrozona je kao zapaljena kuća bez prozora i vrata!
Foto: EPA Fernando Alvarado

INTERVJU

JANIS VARUFAKIS UPOZORAVA: Evrozona je kao zapaljena kuća bez prozora i vrata!

Planeta -

Janus Varufakis je rekao da se pro­ti­vio usva­ja­nju evra i da ze­mlje ko­je su dobro isko­ri­sti­le no­vac Uni­je za in­ve­sti­ci­je su Po­lj­ska, Ma­đa­r­ska i Če­ška

Janis Varufakis, grčki ekonomista, bivši ministar finansija, koji je glasao protiv trećeg ekonomskog paketa za Grčku i osnivač pokreta Demokratija u Evropi, gostovao je u Ljubljani. Varufakis je iz Slovenije poručio da finansijska kriza iz 2008. nije završena, ali i da je kompletna evrozona zgrada bez prozora i vrata.

Varufakis u intervjuu koji je objavila slovenačka televizija kaže da zapravo nove ekonomske krize o kojoj se priča nema, jer prethodna još nije završena.

"Posle 12 godina deflacije, skromnog nivoa ulaganja, sada nas je zahvatio talas rasta cena zbog poremećaja u lancu snabdevanja i energije. Najslabiji članovi našeg društva plaćaće više cene za proizvode i usluge. Slabiji članovi društva sada će patiti još više", kaže Varufakis.

On se dotakao i političkih posledica ove nove krize i rekao da je uvek verovao da deflacija ima najgori uticaj na politiku.

"Deflacija vlada fašizmom. Zapamtite, u Grčkoj je deflacija izazvala uspon nacističke partije Zlatna zora. Inflacija grize kupovnu moć radničke klase", dodaje ovaj grčki ekonomista.

CIPRAS je POLOŽIO ORUŽJE

Kao ministar nisam uspeo

Slovenački filozof Slavoj Žižek je pitao Varufakisa kako ocenjuje svoju ulogu grčkog ministra ekonomije.

- Nisam uspeo, to je jasno, jer sam preuzeo vođenje ministarstva sa jednim jedinim ciljem da smanjim grčki dug. Nisam to uradio, pošto se premijer Aleksis Cipras predao. Bio sam samo ministar finansija i podneo sam ostavku. Vredelo je pokušati, uradio bih to ponovo. Ali kada bih mogao da se vratim u prošlost, s obzirom na ono što sada znam, ne bih pregovarao s trojkom. Za dve-tri nedelje bih predstavio plan restrukturiranja duga da se ovo smanji. Da su me odbili, na šta bi imali pravo, rekao bih da ćemo napustiti evrozonu.

EU na mukama

Govoreći o Evropskoj uniji, Varufakis kaže da je problem sa evrozonom to što je ona kao zapaljena kuća bez prozora i vrata.

"Možda želite da izađete, ali je teško izaći jer nema vrata. Možemo da srušimo zid, ali to ima svoju cenu. Oštro sam se protivio usvajanju evra. Kao što ste pomenuli, zemlje koje su dobro iskoristile novac Unije za investicije su Poljska, Mađarska i Češka. Niko nema evro. Ovo nije uspelo u Sloveniji, Portugalu i Grčkoj. Nisam zastupao stav da treba da izađemo iz zone evra, iako nisam bio za ulazak. Kada sam 2015. godine, kao ministar, video šta traže od nas, 24 odsto poreza na dodatu vrednost, 100 odsto akontacije za mala preduzeća, da plaćaju porez godinu dana unapred. Sve te sumanute politike imaju cilj da uništimo ono što je ostalo od naše ekonomije".

NEMAČKA I FRANCUSKA AKCIJA

Grčku spasle privatne banke

U knjizi "Odrasli u sobi", Varufakis je pisao o tome kako su privatne banke iz Nemačke i Francuske intervenisale za vreme finansijske krize u Grčkoj. A dotakao se i pitanja etičnosti ekonomskog sistema MMF i Svetske banke.

- Kriminalno neetički. Jednostavno, 2010. godine Grčka je bankrotirala, ali postoji nešto još gore - prisiljavaju vas da se pretvarate da niste bankrotirali. Jedini način na koji se možete pretvarati je da uzmete još više kredita i pretvarate se da možete da ih vratite.

Kapitalizam propada

Jedno od pitanja Varufakisu bilo je i da li kapitalizam još uvek funkcioniše.

"Ljudi su ljuti. I ne znaju ni zašto su ljuti. Ljuti su zbog vakcina, posla... Ljuti jer živimo u sistemu najveće kontradikcije... najfantastičnijih mogućnosti da se proizvede bogatstvo povezano s najgorim oblikom izopačenosti".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track