HAOS U SUDANU: Uhapšeni premijer, ministri, vojska na ulicama, internet je pao a aerodrom u Kartumu zatvoren
Foto: ASHRAF SHAZLY / AFP / Profimedia

puč

HAOS U SUDANU: Uhapšeni premijer, ministri, vojska na ulicama, internet je pao a aerodrom u Kartumu zatvoren

Planeta -

Nekoliko članova prelazne vlade Sudana uhapšeno je u svojim domovima dok lokalni mediji izveštavaju o vojnom puču.

Premijer Abdula Hamdok i najmanje četvoro njegovih ministara uhapsili su neidentifikovani vojnici rano jutros. Vojska se nije oglasila ovim povodom, dok su prodemokratske grupe pozvale narod da izađe na ulice i usprotive se vojnom puču.

Vojni i civilni lideri u Sudanu u sukobu su nakon što je dugogodišnji vladar Omarl al Bašir zbačen pre dve godine i postavljena prelazna vlada.

Na osnovu dogovora o podeli vlasti, privremena vlada je trebalo da postaje još godinu dana pre sazivanja izbora.

Dogovor je bio na prilično krhkim nogama zbog podela kako u labavoj koaliciji Snage za slobodu i promenu (FFC), tako i u vojsci, a sve se zakomplikovalo posle pokušaja puča Baširovih pristalica u septembru.

Za sada se ne zna ko stoji iza hapšenja ministara.

U saopštenju ministarstva za informisanje navodi se da su hapšenja izvele "zajedničke vojne snage" i da su uhapšeni prebačeni na "neidentifikovanu lokaciju".

Internet je, navodno, "mrtav" u Kartumu, a po društvenim mrežama su se pojavili snimci besnih masa koje pale gume po ulicama.

Vojska i policija su postavljeni po gradu i ograničavaju kretanje civila, prenosi Rojters. Aerodrom u Kartumu je zatvoren a međunarodni letovi stopirani.

Pozivajući se na neidentifikovane izvore, televizija Al Hadat sa sedištem u Dubaiju prenela je da je premijer u kućnom pritvoru, a da su neidentifikovane vojne snage uhapsile četvoricu vladinih ministara, jednog civilnog člana vladajućeg Suverenog veća, te nekoliko državnih guvernera i stranačkih čelnika.

Sudanska vlada premijera Hamdoka uspostavljena je nakon što je dugogodišnji bivši autoritarni predsednik Omar al-Bašir zbačen s vlasti 2019. godine nakon velikih demonstracija.

Vlada je promenila politički smer te afričke države osiguravši oprost nekoliko desetina milijardi dolara duga, obnovivši odnose sa SAD-om koji je Sudan sklonio sa liste sponzora terorizma i uspostavivši diplomatske odnose s aIzraelom.

Vlasti su se međutim našle suočene sa teškom ekonomskom krizom i protivljenjem Baširovih pristalica.

Sudan je početkom avgusta potpisao istorijski dogovor kojim je pristao na suđenje bivšem predsedniku, islamisti koji je vladao državom gotovo tri decenije pred Međunarodnim krivičnim sudom. Bašir je trenutno u pritvoru u Kartumu.

Od Baširovog zbacivanja državom je vladalo takozvano Suvereno veće na čelu s generalom Abdel-Fatah al-Burhanom koje je nadziralo vladu premijera Hamdoka. No ta je podela vlasti zasnovana na saradnji civilnih i vojnih čelnika od početka bila krhka.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track