PATRIJARH VARTOLOMEJ PUŠTEN IZ BOLNICE U SAD: Carigradski prvojerarh treba da se sastane sa predsednikom Bajdenom
Foto: EPA / OZAN KOSE / POOL

dobra vest

PATRIJARH VARTOLOMEJ PUŠTEN IZ BOLNICE U SAD: Carigradski prvojerarh treba da se sastane sa predsednikom Bajdenom

Planeta -

Carigradski vaseljenski patrijarh Vartolomej pušten je iz bolnice u Vašingtonu.

Arhiepiskop američki Elpidofor napisao je na Tviteru: „Sa zadovoljstvom objavljujem svima da je naš duhovni otac, Njegova Svesvetost, upravo pušten iz bolnice. On se oseća dobro i spreman je da nastavi svoju zvaničnu apostolsku posetu.

Ovaj 81-godišnjak je prebačen u Univerzitetsku bolnicu Džordž Vašington, gde mu je savetovano da se odmori i nalazi se na posmatranju, nakon što je u subotu stigao u američku prestonicu u 12-dnevnu posetu.

Trebalo je da prisustvuje crkvenoj službi u Vašingtonu, ali se nije osećao dobro nakon dugog leta i zauzetosti.

Poseta patrijarha Vartolomeja uključuje sastanak sa predsednikom Džoom Bajdenom.

Osim zakazanih sastanaka sa najvišim američkim zvaničnicima, planirano je da Vartolomej svečano "otvori vrata" Grčke pravoslavne crkve i nacionalnog svetilišta Svetog Nikole u Njujorku, koje je izgradjeno umesto parohijske crkve uništene 11. septembra 2001. u napadu na Svetski trgovinski centar.

Prvobitno je trebalo da poseti SAD u maju 2020. godine na poziv tadašnjeg državnog sekretara Majka Pompea, ali je njegovo putovanje odloženo zbog pandemije kovida-19.

Očekuje se da će Vartolomej, tokom poslednjeg od nekoliko putovanja u zemlju tokom svojih 30 godina na funkciji, pozabaviti zabrinutostima u rasponu od nerešenog restrukturiranja američke crkve do statusa njegove crkve u njegovoj domovini, Turskoj.

Vartolomej bi u četvrtak trebalo da dobije počasnu diplomu Univerziteta Notr Dam, na događaju koji naglašava napore da se poboljšaju pravoslavno-katoličke veze, vekovima nakon što raskola 1054. godine usred sporova oko teologije i papskih pretenzija na prevlast.

Kurir.rs/Greekcitytimes

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track