UŽAS NA PLAŽAMA ENGLESKE: Hiljade morskih stvorenja danima se gomila na obali, mnoge su mrtve a stručnjaci ne znaju razlog
Foto: Akhin Jayaraj / Panthermedia / Profimedia

ekologija

UŽAS NA PLAŽAMA ENGLESKE: Hiljade morskih stvorenja danima se gomila na obali, mnoge su mrtve a stručnjaci ne znaju razlog

Planeta -

Hiljade morskih stvorenja isplivalo je u ogromnim količinama na plaže na severoistoku Engleske, što je kod mnogih izazvalo strahove da je za sve krivo zagađenje.

Žive i mrtve rakove, jastoge, ribe i druge životinje voda i dalje nanosi na pesak duž obale Tisajda, između Marskea i Soltberna, a lokalni stanovnici kažu da je to nešto "najgore" što su videli.

Slični prizori prijavljeni su i duž obale u Siton Kerju i dalje na sever u Sihamu.

Agencija za životnu sredinu potvrdila je u da je pokrenula istragu o misterioznoj pojavi, kako bi saznali da li su za to krive visoke emisije štetnih gasova i zagašivača.

Stanovnica Marskea Šeron Bel, koja svakodnevno šeta plažom u blizini svoje kuće, rekla je da se broj stvorenja kontinuirano povećava u poslednje dve nedelje.

Bel je u ponedeljak rano ujutru izašla u šetnju, kako bi sa suprugom fotografisala izlazak sunca, a kada su stigli na plažu, užasnuli su se kada su na njoj našli ogromne gomile mrtvih i živih rakova i jastoga. Narednih nekoliko sati pokušavali su da vrate u vodu sve žive rakove.

"Bila sam potpuno šokirana i tužna kada sam u nekim delovima videla morske alge do struka pune hiljada mrtvih i živih rakova i jastoga i raznih vrsta", rekla je ona Dejli mejlu. "Nikada nisam videla ništa slično. Bilo je grozno".

Portparol Agencije za životnu sredinu rekao je lokalnim medijima da se razmatra da li je za ovu nesvakidašnju pojavu kriv incident sa zagađenjem.

"Radimo sa partnerima u Centru za životnu sredinu, ribarstvo i akvakulturu i Upravi za očuvanje ribarstva severoistočne obale kako bismo istražili zašto je stotine mrtvih rakova isplivalo duž obale u ušću Tesa i susednim plažama“, rekao je portparol.

"Uzorci vode, sedimenta, dagnji i rakova su prikupljeni i poslati u laboratorije na analizu, kako bi se razmotrilo da li je incident sa zagađenjem mogao da doprinese smrti životinja. Takođe smo podelili uzorke sa CEFAS laboratorijama za analizu bolesti", dodao je potrparol.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track