KIM DŽONG UN NEMA DVOJINIKA SAMO JE SMRŠAO 20 KG! Evo kakvo je zdravstveno stanje lidera Severene Koreje!
Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

izveštaj nacionalne obaveštajne službe južne koreje

KIM DŽONG UN NEMA DVOJINIKA SAMO JE SMRŠAO 20 KG! Evo kakvo je zdravstveno stanje lidera Severene Koreje!

Planeta -

Lider Severne Koreje Kim Džong Un je izgubio oko 20 kilograma, ali je dobrog zdravstvenog stanja i pokušava da poveća lojalnost građana prema njemu dok se suočava sa pogoršanjem ekonomske situacije u zemlji, saopštila je Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje poslanicima u četvrtak.

Nacionalna obaveštajna služba (NIS) je dala procenu tokom parlamentarnog brifinga iza zatvorenih vrata, rekavši da je koristila tehnike veštačke inteligencije, analizu video snimka u super rezoluciji Kima i druge metode da bi istražila Kimovo stanje, rekla su dva poslanika koji su prisustvovali sednici, prenosi Vašington post.

Kimovo zdravlje bilo je u fokusu poslednjih meseci jer je delovao primetno mršavije na fotografijama i video snimcima državnih medija. Kim (37), nije javno imenovao svog naslednika, a neki stručnjaci kažu da bi njegovo naglo onesposobljavanje moglo da izazove haos u osiromašenoj zemlji sa nuklearnim oružjem.

Kim Džong Un, Severna Koreja
foto: AP

Uprkos Kimovom mršavom izgledu, dugogodišnji posmatrači Severne Koreje su rekli da Kim nema očiglednih zdravstvenih problema i da je njegov gubitak težine verovatno rezultat njegovih napora da poboljša svoju fizičku formu.

Oni su istakli da je nastavio svoje redovne javne aktivnosti i da na severnokorejskim video snimcima nije primećen nikakav neobičan razvoj događaja.

Međutim, nepotvrđene glasine o njemu i dalje su se pojavljivale, a jedan tabloid je tvrdio da je za nedavna javna pojavljivanja korostio dvojnika. NIS je taj izveštaj odbacio kao neosnovan, rekao je poslanik Kim Bjung-ki.

On je rekao da je NIS na sednici parlamenta saopštio da je Kimova težina pala sa oko 140 kilograma na 120 kilograma. NIS je ranije saopštio da je Kim visok oko 170 centimetara.

Rečeno je da je Kim dosad, ove godine, bio angažovan u javnim aktivnostima 70 dana, što je povećanje od 45 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

On je uklonio i portrete svog oca i dede, bivših lidera Kim Džong Ila i Kim Il Sunga, sa pozadine zvaničnih sastanaka.

Drugi poslanik, Ha Tae-keung, citirao je NIS da je Severna Koreja počela da koristi termin ''kimdžongunizam'', političku ideologiju nazvanu po Kim Džong Unu koja je nezavisna od postojećih ideologija nazvanih po njegovom ocu i dedi, ''kimdžongilizam'' i ''kimilsungizam''.

Nakon oko 10 godina na funkciji, Kim se bori da prevaziđe ono što se čini kao najteži period njegove vladavine zbog ekonomskih poteškoća pogoršanih pandemijom koronavirusa.

Prema podacima NIS-a, godišnja trgovina Severne Koreje sa Kinom, njenim glavnim saveznikom i ekonomskim spasom, opala je za dve trećine, rekao je Ha.

Severnokorejski zvaničnici se bore sa rastućim cenama robe i nestašicama lekova i drugih osnovnih zaliha koji su ubrzali širenje bolesti koje se prenose vodom, kao što je trbušni tifus.

Zemlja takođe nije bila u mogućnosti da uveze papir i mastilo koje koristi za štampanje novčanica, što je primoralo severnokorejske zvaničnike da izdaju privremenu valutu, stoji u Ha-ovom izveštaju na brifingu NIS-a.

Dok je smanjena trgovina ograničila snabdevanje materijala potrebnim za industrijsku aktivnost, severnokorejski zvaničnici snažno guraju radnike da povećaju proizvodnju. Prekomerni rad fabrike izazvao je eksploziju u velikoj fabrici đubriva u avgustu, navodi Ha, preneo je NIS.

NIS je potvrdio nedavne izveštaje Svetske zdravstvene organizacije da Severna Koreja počinje da ublažava stroga ograničenja na granici zbog korone kako bi dobila pomoć spolja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track