MISTERIJA U VATIKANU: Sastanak papa Franje i Bajdena svet neće videti! Otkazan direktan prenos, Sveta stolica bez objašnjenja!
Foto: EPA / Shawn Thew, Profimedia

nečuveno

MISTERIJA U VATIKANU: Sastanak papa Franje i Bajdena svet neće videti! Otkazan direktan prenos, Sveta stolica bez objašnjenja!

Planeta -

Vatikan je u četvrtak iznenada otkazao planirani direktan prenos sastanka američkog predsednika Džoa Bajdena sa papom Franjom, što je poslednje ograničenje medijskog izveštavanja u Svetoj stolici.

Vatikanska pres-služba nije dala objašnjenje zašto je direktan prenos Bajdenove posete skraćen tako da pokriva samo dolazak predsednikove kolone u dvorište Apostolske palate, gde će ga dočekati vatikanski monsinjor.

Otkazano je bilo kakvo emitovanje uživo Bajdena koji je zapravo pozdravljao Franju u prestonoj sali palate, kao i snimak uživo dvojice muškaraca koji sede da započnu privatne razgovore u Franjinoj biblioteci, kada bi kamere obično prestale da rade.

Vatikan je rekao da će akreditovanim medijima dostaviti montirani snimak tog susreta nakon toga.

Bajden, drugi katolički predsednik SAD, sreo se sa Franjom tri puta, ali ovo će mu biti prvi na mestu predsednika.

Publika je bila pomno praćena s obzirom da bi se američki biskupi trebali sastati za nekoliko nedelja na svom godišnjem jesenjem kongresu, a jedna od tačaka dnevnog reda inspirisana je konzervativcima koji tvrde da bi Bajdenova podrška pravima na abortus trebalo da ga diskvalifikuje od primanja pričešća.

Iako se ne očekuje da se u bilo kom dokumentu koji se pojavi sa biskupske konferencije pominje Bajden po imenu, moguće je da postoji jasna poruka ukora.

Franjo je snažno podržao crkveno protivljenje abortusu, nazivajući to „ubistvom.“ Ali je rekao da biskupi treba da budu pastiri, a ne političari.

Vatikan je godinama obezbeđivao direktne televizijske prenose poseta glavnih šefova država i zakazao je u petak takvo izveštavanje za Bajdena, a pre njega, za južnokorejskog predsednika Mun Džae-ina, koji je takođe u Rimu na sastanku Grupe G 20.

Prenosi uživo su posebno važni jer Vatikan nije dozvolio nezavisnim fotografima i novinarima u papskoj publici od početka pandemije korone. Vatikan je nastavio da navodi pandemiju kao razlog da se spoljnim medijima uskrati pristup počecima i krajevima papskih audijencija sa gostujućim vođama, iako im je dozvoljeno da učestvuju u drugim papskim događajima.

U tim trenucima u papinoj biblioteci novinari mogu da vide poklone koji se razmenjuju, da gledaju kako se snima svečana fotografija i da čuju primedbe dok vođe dolaze i odlaze da bi stekli osećaj kako su se papa i njegov gost slagali. Sada su dozvoljeni samo papin zvanični fotograf i vatikanski video novinari.

Udruženje dopisnika Vatikana protestovalo je zbog ukidanja takvog pristupa bazenu, a nekoliko medija, uključujući Asošiejted pres, zvanično se požalilo na prekid emitovanja uživo Bajdena i pape u četvrtak i zatražilo objašnjenje.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki je upitana o ograničenom pristupu medija Bajdenovoj publici i rekla je da administracija „radi kroz svaku polugu koju imamo“ kako bi dobila veći pristup.

Bajden putuje sa svojom grupom reportera kojima bi inače bilo dozvoljeno da uđu u papinu biblioteku za početak i kraj audijencije.

„Verujemo u vrednost slobodne štampe. Verujemo u vrednost obezbeđivanja da imate pristup predsednikovim putovanjima i njegovim posetama inostranstvu“, rekla je Psaki tokom brifinga u Beloj kući.

Napominjući da je Bajden bio gost, a Vatikan domaćin, ona je dodala: „Ne mogu da vam ponudim garanciju, ali mogu da vam garantujem da ćemo nastaviti da se zalažemo".

Kurir.rs/Ej-Bi-Si Njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track