KINA KOPIJE AVIONA SSSR SPREMA ZA TAJVAN? Nekada moćni lovci primećeni na aerdromima nasuprot ostrva, i imaju opasnu novu ulogu!
Foto: Printscreen/Youtube

lovac J-6

KINA KOPIJE AVIONA SSSR SPREMA ZA TAJVAN? Nekada moćni lovci primećeni na aerdromima nasuprot ostrva, i imaju opasnu novu ulogu!

Planeta -

Kina je prvi put pokazala stare borbene avione iz 1950-ih koji su sada pretvoreni u dronove, a satelitske fotografije njene dve baze na istočnoj obali u blizini Tajvana pokazuju veliki broj ovih aviona tog tipa, piše Defens njuz.

Istočna komannda Narodnooslobodilačke vojske objavila je fotografije dva Šenjang J-6 na svom profilu na Weibo (kineska društvena mreža) tokom jedne od ceremonija početka ciklusa obuke za drugu polovinu 2021. Fotografije su snimljene na nepoznatom aerodromu i fotografija pokazuje zamagljeno serijske brojeve i karakteristike jedinice kako bi se prikrila lokacija i identitet. Zamagljivanje oznaka na fotografijama je uobičajena praksa kineske vojske i sugeriše da su to i dalje aktivni avioni.

Sada nazvan Šenjang, J-6 je zapravo replika sovjetskog lovca/presretača iz 1950-ih, „Mikojan-Gurevič MiG-19“, a J-6 je zvanično povučen od strane kineskog vazduhoplovstva tek 2010. godine.

Pored fotografija kineske vojske, J-6 su takođe viđeni na satelitskim snimcima dve vazdušne baze u kineskim obalnim provincijama nasuprot Tajvana. Avioni u bazi Liančeng u provinciji Fujian i bazi Jangtang-li (ili Xingning), u susednoj provinciji Guangdong, parkirani su u urednim redovima u vazdušnim bazama. Godine 2013. pojavili su se izveštaji da je Kina ovu vrstu aviona pretvorila u bespilotne letelice kao mamac za savladavanje protivvazdušne odbrane neprijatelja velikim brojem letelica, zastrašivanja i konfuzije, ili kao rudimentarnu bespilotnu borbenu letelicu. Satelitska fotografija baze Liančenga, snimljena prošlog meseca od strane Planet Labs-a za Defense News, pokazuje 50 takvih aviona.

Baze Liančeng i Sjingning nalaze se na oko 440 km od Tajvana i stoga je ostrvo koje je Kina sa svojom otcepljenom provincijom u dometu ovih J-6. Kina još nije zvanično priznala da je pretvorila J-6 u dron.

Kurir.rs/Geopolitika.news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track