VOJNA HUNTA U SUDANU DA VRATI VLADU PREDVOĐENU CIVILIMA: Savet Bezbednosti UN traži i hitno oslobađanje uhapšenih!
Foto: EPA / MOHAMMED ABU OBAID

jrdnoglasno usvojena deklaracija

VOJNA HUNTA U SUDANU DA VRATI VLADU PREDVOĐENU CIVILIMA: Savet Bezbednosti UN traži i hitno oslobađanje uhapšenih!

Planeta -

Savet bezbednosti UN zatražio je danas od vojne hunte u Sudanu da "vrati prelaznu vladu predvođenu civilima" i izrazio "jaku zabrinutost zbog vojnog preuzimanja valsti", u deklaraciji usvojenoj jednoglasno.

Posle više dana pregovora u tekstu koji je sastavila Velika Britanija, a dosta ga je razvodnila Rusija, takođe se traži "bezuslovno" vraćanje političkog dijaloga, hitno puštanje uhapšenih osoba na slobodu i poštovanje prava na mirno okupljanje.

Deklaracija Saveta bezbednosti UN, koji se hitno sastao u utorak na zahtev zapadnih zemalja, takođe osuđuje "suspenziju nekih prelaznih institutcija", uvođenje "vanrednog stanja" i držanje u pritvoru premijera Abdalaha Hamdoka, kao i drugih članova vlade.

Na zahtev Kine, kako je preneo jedan diplomata, u tekstu je uključeno da se uzima u obzir da je premijer vraćen svojoj kući u utorak uveče. On, ipak, nema slobodu kretanja, prema navodima UN.

Pregovori između članova Saveta bezbednosti početi odmah posle puča u ponedeljak, odvijali su se uz borbu za uticaj oko Sudana između zapadnih zemalja sa jedne i Rusije sa druge strane. U prvoj varijanti deklaracije strogo je osuđeno vojno preuzimanje vlasti pre nego što je taj izraz povučen.

U izmenjenoj verziji Savet bezbednosti traži da se odmah oslobode svi oni koje su uhapsile vojne vlasti. U tekstu se takodje pozivaju sve strane da pokažu najveću moguću uzdržanost, da se uzdrže od pribegavanja nasilju uz isticanje punog poštovanja ljudskih prava, uključujući prava na mirno okupljanje i slobodu izražavanja.

Vojska je u ponedeljak izvela državni udar u Sudanu, posle višenedeljnog rasta tenzija izmedju njenih čelnika i civilnih lidera, izazvanih neslaganjem oko kursa i brzine tranzicije ka demokratiji.

Sudanske vojne vlasti danas su ispalile suzavac da rasture demonstrante u Kartumu koji od izvodjenja vojnog udara protestuju svakodnevno.

Od kada je general Abdel Fatah al-Burhan u ponedeljak raspustio sve institucije u zemlji demonstranti protestuju u glavnom gradu i u drugim mestima i sukobljavaju se sa snagama bezbednosti. Najmanje sedam demonstranata je ubijeno, prema podacima lekara sudske medicine.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / MOHAMMED ABU OBAID

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track