JEDAN OD NAJVEĆIH PODNIH MOZAIKA NA SVETU: U pustinjskoj palati u Jerihonu otkrivene veličanstvene predstave rata i mira
Foto: ABBAS MOMANI / AFP / Profimedia

arheologija

JEDAN OD NAJVEĆIH PODNIH MOZAIKA NA SVETU: U pustinjskoj palati u Jerihonu otkrivene veličanstvene predstave rata i mira

Planeta -

Restauracija Hišamove palate na okupiranoj Zapadnoj obali pokrenuta je pre pet godina.

Palestinske vlasti otkrile su jedan od najvećih podnih mozaika na svetu u okupiranom gradu Jerihonu na Zapadnoj obali nakon godina restauracije.

Podsećajući na fini tepih, ogroman mozaik pokriva 836 kvadratnih metara u Hišamovoj palati, islamskom pustinjskom zamku Omajada koji datira iz osmog veka.

Scene koje se vide na desetinama panela, uključuju lava koji napada jelena kao simboli rata, i dve gazele koje simbolizuju mir, kao i delikatne cvetne i geometrijske dizajne.

Palata je vekovima ležala zaboravljena sve dok nije ponovo otkrivena u 19. veku i istražena 1930ih. Tada je mozaik otkriven ispod prašine, samo da bi ostao zaboravljen do pre pet godina, kada je lokacija zatvorena za posetioce pošto je pokrenut pokušaj restauracije koji je finansirao Japan od 12 miliona dolara (8,7 miliona funti).

"Ovaj mozaik sadrži više od 5 miliona komada kamena iz Palestine, koji imaju prirodnu i prepoznatljivu boju“, rekao je za agenciju Frans pres Saleh Tavafša, podsekretar u palestinskom ministarstvu turizma i antikviteta, tokom ceremonije otkrivanja u četvrtak.

On je dodao da se nada da će obnova privući turiste u Jerihon, koji se nalazi na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael.

Palata, u blizini Mrtvog mora, prostire se na oko 60 hektara (150 hektara) i sastoji se od kupatila i poljoprivrednog imanja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track