00:17

GENERALNI SEKRETAR UN UPOZORAVA: Tonemo ka klimatskoj katastrofi!

UOČI SAMITA ČELNIKA

SVET UBRZAVA KA KLIMATSKOJ KATASTROFI: Generalni sekretar UN Gutereš upozorava!

Planeta -

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je u petak da svet "ubrzava ka klimatskoj katastrofi" i dodao da lideri bogatih zemalja G20 moraju učiniti više u mnogim oblastima kako bi pomogli siromašnijim zemljama.

Govoreći uoči samita lidera G20 u Rimu u subotu i nedelju, Gutereš je rekao novinarima da postoji "opasan nivo nepoverenja" između velikih sila. On je rekao da se nada da će predstojeći dvodnevni sastanak pomoći da se to prevaziđe.

Gutereš je posebno pozvao G20 da usmeri više novca siromašnim zemljama, uključujući oprost dugova, i pomogne im da lakše dobiju vakcinu protiv kovida-19. On je rekao da ekonomski oporavak nakon pandemije dodatno pogoršava nejednakosti.

"To je nemoralno", rekao je.

Takođe je pozvao G20 da ispuni svoju prethodnu obavezu da usmerava 100 milijardi dolara godišnje za pomoć zemljama u razvoju da se nose sa rastućim problemima vezanim za klimatske promene.

"Nažalost, poruka zemljama u razvoju je u suštini ovo, ček je u pošti. U pogledu svih naših klimatskih ciljeva, pred nama je još mnogo kilometara. I moramo da uhvatimo korak", rekao je Gutereš.

Mnogi lideri koji dolaze u Rim na samit G20, uključujući američkog predsednika Džoa Bajdena, otputovaće odmah nakon Rima u Škotsku na samit UN o klimi COP26, koji se smatra ključnim za borbu protiv pretnje od porasta temperatura.

Gutereš je rekao da revidirane klimatske obaveze nekih od zemalja G20 ne ulivaju poverenje.

"Čak i da su nedavne obaveze jasne i verodostojne, a oko nekih od njih postoje ozbiljna pitanja, mi i dalje ubrzavamo ka klimatskoj katastrofi", istakao je on.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track