SAMIT G20 Bajden pokušava da povrati kredibilitet Amerike kod saveznika posle odlaska Trampa s vlasti
Foto: Profimedia

VEČNI GRAD

SAMIT G20 Bajden pokušava da povrati kredibilitet Amerike kod saveznika posle odlaska Trampa s vlasti

Planeta -

Američki predsednik dočekan sa skepsom na svom prvom susretu s liderima Grupe 20 najrazvijenijih svetskih zemalja u Rimu

Američki predsednik Džozef Bajden dočekan je sa skepsom na svom prvom samitu lidera Grupe 20 najrazvijenijih svetskih zemalja koji se održava ovog vikenda u Rimu!

Kako prenosi CNN, Bajden pred sobom u Večnom gradu ima težak zadatak - da povrati kredibilitet SAD kod saveznika, koji je iz temelja uzdrman tokom vladavine njegovog prethodnika Donalda Trampa.

Jedinstven stav

Naime, Trampova politika "Amerika na prvom mestu" dovela je do izolacionizma Sjedinjenih Država.

Ujedno, sastanak u Rimu je i prvi koji svetski lideri imaju licem u lice još od početka pandemije koronavirusa pre nepune dve godine.

Našli zajednički jezik... Džo Bajden i Emanuel Makron
Našli zajednički jezik... Džo Bajden i Emanuel Makronfoto: Profimedia

Susret sa Makronom - Nespretan spor oko podmornica

Uoči samita u Rimu Bajden se sastao sa Emanuelom Makronom, predsednikom Francuske, i govoreći o sporu s Parizom zbog odbrambenog pakta SAD s Velikom Britanijom i Australijom rekao da je ono što je učinio Vašington bilo "nespretno".

Podsećamo, Francuska je tada povukla ambasadore iz Amerike i Australije.

- Mislim da je ono što se dogodilo, ono što smo učinili, da upotrebim englesku reč, bilo nespretno. Nije odrađeno elegantno - rekao je Bajden.

Dodao je da SAD nema dugotrajnijeg i odanijeg saveznika od Francuske i da ne postoji deo sveta u kojem Vašington ne može da sarađuje s Parizom.

Glavne teme susreta su pandemija kovida 19, poremećaji u globalnom lancu snabdevanja, određivanje minimalne visine poreza, poskupljenje energenata i borba protiv klimatskih promena.

Za Bajdena i SAD dve teme su najvažnije - poremećaj u globalnom lancu snabdevanja i određivanje minimalne visine poreza na globalnom nivou.

Uz to, Bajden mora saveznike da ubedi da je Amerika spremna za zajedničke akcije, naročito u svetlu jednostrane odluke o povlačenju iz Avganistana, što je dovelo do haotičnih scena.

Dug i iscrpan razgovor... Džo Bajden i Papa Franja
Dug i iscrpan razgovor... Džo Bajden i Papa Franjafoto: Vatcan Media via Spaziani. / UPI / Profimedia

Razgovarali 90 minuta - S papom o abortusu

Bajden, koji je katolik, sastao se u Rimu s papom Franjom. Susret je trajao oko 90 minuta. Organizovan je dok u SAD traje žestoka rasprava o podršci koju Bajden daje pravu na abortus.

Vatikan je objavio da je privatni susret trajao sat i 15 minuta, uz još 15 minuta za fotografisanje i razmenu poklona u prisustvu članova delegacija, među kojima je bila i Bajdenova supruga Džil.

Susret pape Franje s ranijim predsednicima SAD bio je znatno kraći - Donald Tramp oko 30 minuta i Barak Obama oko 50.

- Sveobuhvatan utisak jeste da je Amerika čvrsto posvećena našim saveznicima i partnerima, što se potvrđuje diplomatijom na najvišem nivou i sastancima licem u lice. Mi smo puni energije. Tu su Amerika, saveznici, partneri i ujedinjeni smo - rekao je jedan visoki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Bajden drži do stava da je minimalna visina poreza za velike globalne kompanije 15 odsto i da moraju da ih plaćaju u zemljama gde posluju. Njegova želja je da se postigne sporazum na svetskom nivou kako bi se uredila globalna ekonomija

Jako obezbeđenje

Bajden je juče imao posebne susrete sa Emanuelom Makronom, predsednikom Francuske, Borisom Džonsonom, premijerom V. Britanije, i Angelom Merkel, odlazećom kancelarkom Nemačke.

Video-veza radi - Si i Putin nisu došli

Zanimljivo je da na Samitu G20 neće biti Si Đinpinga, predsednika Kine, i Vladimira Putina, predsednika Rusije. Lideri ove dve zemlje izostaju zbog pandemije koronavirusa i oni će na samitu učestvovati putem video-linka. G20 čine 19 zemalja i Evropska unija, među kojima Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.

Cilj ovih sastanaka je bilo postizanje dogovora o iranskom nuklearnom programu, tj. ublažavanje sankcija u zamenu za njegovo zaustavljanje.

Upravo je Tramp jednostrano povukao SAD iz ovog sporazuma 2018. Više od 5.000 policajaca raspoređeno je u Rimu, gde su pojačane mere bezbednosti i zbog brojnih protesta koje su organizovali sindikati i radikalna levica.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track