KRAJ VIŠEGODIŠNJEG SPORA: SAD i EU postigle dogovor o carinama na čelik i aluminijum
Foto: Profimedia

samig g20

KRAJ VIŠEGODIŠNJEG SPORA: SAD i EU postigle dogovor o carinama na čelik i aluminijum

Planeta -

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija postigle su sporazum u višegodišnjem sporu oko posebnih američkih carina na uvoz čelika i aluminijuma, rekli su najviši američki trgovinski zvaničnici na samitu G20.

Postizanje sporazuma objavile su američka ministarka trgovine Đina Raimondo i trgovinska predstavnica Ketrin Taj na marginama samita G20 u Rimu.

Time je rešena jedna od najvećih prepreka u odnosima transatlantskih partnera, rekao je Džejk Saliven, savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost.

Prema načelnom sporazumu, EU će moći bez carine da uvozi određene količine metala u SAD, rekla je Raimondo. Evropska komisija za sada nije komentarisala te najave.

Trgovinski spor je 2018. godine pokrenuo tadašnji američki predsednik Donald Tramp, kada je uveo posebne carine na uvoz čelika i aluminijuma.

EU je odgovorila carinama na američke proizvode kao što su farmerke, viski, motori i puter od kikirikija.

Tramp je posebne carine opravdavao interesima nacionalne bezbednosti. EU to obrazloženje nije smatrala verodostojnim i veruje da je cilj bio da se zaštiti američka privreda od neželjene konkurencije.

Uzvratne carine EU na američke proizvode trebalo je da se povećaju pre kraja godine, rekla je Raimondo, a to je sada izbegnuto ovim dogovorom.

Istovremeno, rekla je, u SAD neće moći da se uvoze proizvodi od čelika ili aluminijuma iz EU koji potiču iz Kine.

SAD optužuje Kinu da subvencionira domaću industriju i stvara nelojalnu konkurenciju sa veštački niskim cijenama. U junu su EU i SAD već ukinule kaznene carine na proizvode kao što su avioni, vino i kečap do 2026. godine.

Sporazum bi trebalo da omogući mirno rešavanje spora oko državne pomoći američkom proizvođaču aviona Boing i njegovom evropskom konkurentu Erbasu.

Donald Tramp je spor dodatno pogoršao uvođenjem kaznenih carina na uvoz iz EU. EU je tada reagovala posebnim nametima na uvoz iz SAD-a.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track