ALARM Konferencija UN o klimi je poslednja šansa za spas planete i zaustavljanje globalnog zagrevanja!
Foto: Profimedija

VREME JE ZA AKCIJU

ALARM Konferencija UN o klimi je poslednja šansa za spas planete i zaustavljanje globalnog zagrevanja!

Planeta -

Cilj je da se emisija štetnih gasova smanji do 2030. i globalni rast temperature ne pređe 1,5 stepeni, kako bi se izbegla klimatska katastrofa

Poplave u Nemačkoj su letos usmrtile skoro 200 osoba
Poplave u Nemačkoj su letos usmrtile skoro 200 osobafoto: Profimedija

Glavna tema konferencije Ujedinjenih nacija o klimi, poz nazivom COP26, koja je počela sinoć u Glazgovu i trajaće do 12. novembra, jeste smanjenje emisije štetnih gasova, o čemu će pokušati da se dogovore lideri 120 i delegati iz 200 zemalja. Naučnici su upozorili da je brzo i masovno smanjenje emisije ugljen-dioksida jedini način da se izbegne klimatska katastrofa i spase naša planeta.

Bogati da ispune obećanje

Kako prenosi BBC, britanski premijer Boris Džonson rekao je da je konferencija u Glazgovu "trenutak istine za ceo svet".

Svi imamo gomilu odeće koja nam nije potrebna
Svi imamo gomilu odeće koja nam nije potrebnafoto: Promo

Ne oklevajte - Evo šta svako od nas može da uradi

1. Uradite izolaciju kuće/stana, smanjićete rasipanje energije. Sa uglja ili gasa pređite na grejanje na struju ili toplotne pumpe, ugasite svetlo u prostoriji ili kući kad u njima ne boravite.

2. Smanjite bacanje hrane i unošenje crvenog mesa, uštedećete i bićete zdraviji. Stočarstvo stvara 14 odsto svih gasova staklene bašte, a oko 30 odsto hrane u svetu se baca.

3. Smanjite upotrebu automobila, putujte biciklom ili pešačite. Takođe, letite manje, izbegavajte korišćenje aviona. Ako možete, koristite energiju vetra ili solarnu energiju.

4. Ne kupujte odeću i obuću kao da nemate šta da obučete. Za proizvodnju para farmerki utroši se čak 3.781 litar vode. Koliko imate stvari u ormanu koje ste obukli jednom ili nijednom?

- Pitanje koje sada svi postavljaju jeste hoćemo li iskoristiti ovaj trenutak ili ga pustiti da prođe - kazao je on. Antonio Guteres, generalni sekretar UN, ponovio je da se svet ubrzano kreće ka klimatskoj katastrofi i pozvao čelnike bogatih zemalja da ispune obećanje o izdvajanju 100 milijardi dolara pomoći siromašnima koji su suočeni sa sve većim problemima usled klimatskih promena.

Suše su sve učestalije Nestašica vode
Suše su sve učestalije Nestašica vodefoto: Profimedija

A najmanje zagađuju - Siromašni najugroženiji

Paradoksalno je to što siromašne zemlje i zemlje u razvoju najmanje doprinose globalnom zagrevanju i klimatskim promenama. Poređenja radi, jedan odsto najbogatijih na svetu odgovorno je za emisiju čak 50 odsto štetnih gasova. Suprotno zagađenju, najsiromašniji najviše stradaju od posledica klimatskih promena. Razlog tome je što ove zemlje mnogo više zavise od prirodnog okruženja za proizvodnju hrane i kreiranje radnih mesta, a imaju mnogo manje novca za migraciju. Tokom poslednjih 50 godina dve od ukupno tri osobe koje su život izgubile usled ekstremnih vremenskih neprilika kao što su suše, poplave ili požari stradale su u 47 najsiromašnijih zemalja na svetu. Ovaj blok zemalja predvode Senegal, Bangladeš, Jemen... i u njima živi preko milijardu ljudi.

Ekstremne vremenske neprilike u vidu poplava, požara i suša se ubrzavaju i blizu smo tačke bez povratka. Čovek je svojim aktivnostima direktno doprineo zagrevanju atmosfere zbog emisije ugljen-dioksida, koji izaziva efekat staklene bašte. Posledice toga su ekstremne vremenske nepogode, poput poplava u Nemačkoj, suša u Africi ili požara u Kaliforniji i Rusiji.

Putovanje avionom ima svoju cenu... Džo Bajden, predsednik SAD
Putovanje avionom ima svoju cenu... Džo Bajden, predsednik SADfoto: AP /Alex Brandon

Podaci su neumoljivi - Koliko je Bajden zagadio planetu

Američki predsednik Džo Bajden je svojim dolaskom u Evropu, gde je raspravljao o klimatskim promenama, doprineo zagađenju planete sa ispuštanjem čak 1.000 tona ugljen-dioksida u atmosferu! On je iz SAD doputovao u Rim, odakle će otputovati u Glazgov, pre nego što se vrati u SAD. Njegov predsednički avion prate dva transportna aviona u kojima se nalazi njegova limuzina i predsednički helikopter. Uz to on se od vile Taverna, gde je bio smešten, do Vatikana na susret s papom Franjom na putu od nepunih 10 kilometara kretao u koloni sa čak 83 vozila. On će putovati od Glazgova do Edinburga, gde je smešten, takođe u koloni automobila.

Cilj konferencije jeste da se zemlje učesnice obavežu na smanjenje emisije štetnih gasova do 2030. kako bi se globalni rast temperature ograničio na 1,5 stepeni. Ukoliko se nastavi ovim tempom, rast temperature biće 2,7 stepeni, što će uticati na celokupan biljni i životinjski svet na planeti. Krajnji cilj - nulta emisija štetnih gasova, još je praktično neostvariv, baš kao i ukidanje subvencija za fosilna goriva. Princ Čarls je poručio liderima najbogatijih zemalja tokom susreta u Rimu da imaju "veliku odgovornost prema nerođenim generacijama". Oglasio se i papa Franja, koji je pozvao na "obnavljanje osećaja zajedničke odgovornosti za planetu": - Ključno je da svako od nas bude posvećen ostvarenju cilja - kazao je papa Franja.

Širenje virusa

Očekuje se da će prva dva dana čelnici država iskoristiti za grandiozne govore i verovatno davanje nekih novih obećanja. Na konferenciji neće biti kraljice Elizabete Druge, jer po savetu lekara mora da se odmara, a zbog pandemije ne dolaze Si Đinping, predsednik Kine, i Vladimir Putin, predsednik Rusije.

KONFERENCIJA U BROJKAMA

13 dana traje konferencija

120 šefova vlada i država

25.000 delegata iz 200 zemalja

10.000 policajaca obezbeđuje samit

100.000 ljudi se očekuje na protestima

100 miliona funti cena konferencije

Konferencija bi mogla da bude fijasko što se širenja korone tiče jer skoro 30.000 učesnika, 100.000 demonstranata i 10.000 policajaca u Glazgovu predstavljaju idealno tlo za širenje virusa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track