ODNOSI RUSIJE I NATO GORI OD KATASTROFALNIH: Sergej Lavrov objasnio perspektive saradnje Moskve i Alijanse! VIDEO
Foto: Profimedia

direktno

ODNOSI RUSIJE I NATO GORI OD KATASTROFALNIH: Sergej Lavrov objasnio perspektive saradnje Moskve i Alijanse! VIDEO

Planeta -

Prethodni pregovori između Moskve i NATO-a nisu postigli ništa jer je vojni blok predvođen SAD bio više zainteresovan za predavanje ruskoj strani i nastojao da osvoji političke poene, tvrdi najviši diplomata zemlje.

Obraćajući se novinarima u Rimu nakon samita lidera G20 u nedelju, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su napori dugotrajnih sastanaka Saveta Rusija-NATO, osmišljenih da smanje tenzije, uglavnom propali. Prema njegovim rečima, „kada su još bili sastanci Saveta i naših predstavnika, oni su samo želeli da nas nauče kako da živimo“.

„Svaki put su zahtevali da se sazove savet kako bi se razgovaralo o Ukrajini. Njihov ceo interes je bio da podstiču propagandu i vrše pritisak na Rusiju“, rekao je Lavrov. „Mi se oslanjamo na činjenice, a činjenice su da NATO ne želi nikakvu saradnju sa nama.

Prošlog meseca, blok je najavio da će proterati osam ruskih diplomata iz svog briselskog štaba, navodno zbog tvrdnji o umešanosti u neotkrivenu „špijunažu“. Kao odgovor, Moskva je rekla da će suspendovati sve direktne bilateralne veze sa NATO-om, vraćajući kući celu svoju delegaciju i zatvarajući kancelarije bloka u Moskvi.

Od tada, Lavrov tvrdi da se stanje odnosa između Rusije i NATO-a ne može opisati kao „katastrofalno“, jer „da biste bili katastrofalni morate imati bar nešto“. Umesto toga, rekao je on, sada nema formalnih veza između njih dvoje, a Kremlj je umesto toga sam izgradio odnose sa pojedinačnim državama članicama.

Generalni sekretar bloka, Jens Stoltenberg, insistirao je da je spreman za konstruktivne razgovore sa Moskvom, ističući da „predlog o sazivanju sastanka Saveta Rusija-NATO ostaje relevantan. A sada od Rusije zavisi da li će reagovati na pozitivan način.

Međutim, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je tu ponudu otpisala kao praznu retoriku. „Da, čuli smo izjavu gospodina Stoltenberga o njegovoj navodnoj spremnosti da razgovara o bezbednosnim pitanjima sa Rusijom“, potvrdila je ona. "Ne postoji ništa iza ovih izjava u praktičnom smislu."

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track