IRANSKI LOVAC PETE GENERACIJE POLETEO, AL ZAMALO! Iranac objavio lažni snimak, a onda su mu zakucali BEZBEDNJACI! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

Presela mu šala

IRANSKI LOVAC PETE GENERACIJE POLETEO, AL ZAMALO! Iranac objavio lažni snimak, a onda su mu zakucali BEZBEDNJACI! VIDEO

Planeta -

Iranski vazduhoplovni entuzijasta završio je na saslušanju u policiji, a onda ga se dočepala i vojska jer je objavio snimak iranskog lovca pete generacije "Qaher 313" kako leti, da bi se utvrdilo, da ništa od toga nije tačno.

Na snimku, koji i dalje kruži društvenim mrežama, vidi se "Qaher 313" navodono kako leti. Celu sumnju budi kraj snimka gde se se nazire papirić koji pored kamere provlači snimatelj.

Snimak se prvo pojavio na instagramu, a onda su taj snimak prvog navodno letnog ispitivanja iranskog lovca pete generacije o kome se priča još od 2013. preselio u svet društvenih mreža.

Kada je sve odmaklo, da su neki i zapadni analitičari poverovali da je irancima uspelo konačno i da će dobiti domaći prvi borbeni avion 5. generacije ispostavil ose da je snimak lažan.

Iran, avion, lažni snimak
foto: Printscreen/Twitter

Naime, autor snimka se oglasio da je u pitanju lažnjak, a onda su mu zakucali bezbednjaci da ga priupitaju. Doduše ne za zdravlje, ali više o tome zašto mu je palo na pamet da ismejava njihov odbrambeni projekat, koji Iran i dalje smatra vrhunskim odbrambenim prioritetom.

Detaljnije o ovom lovcu 5. generacije, koji će biti čist iranski proizvod detaljnije se čulo aprila 2017., kada je ovaj lovac prikazan pred tadašnjim iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem i kad je svečano saopšteno da kreću letnja ispitivanja ovog lovca. A, onda se pojavio snimak lovca u vožnji po pisti u krug i na tome se sve završilo.

Kao rukovodilac projekta tada je naveden Hasan Parvaneh.

"Iako su mnogi smatrali od prikaza Qahera 1. februara 2013. da se radi o loše osmišljenom propagandnom triku, a ne o avionu 5. generacije, izgleda da Iranci pune 4. godine nisu sedeli skrštenih ruku i da je daleko od toga da je u pitanju maketa, kako se na prvi mah činilo", napisao je dalke 2017. autor ovih redova o ovom avionu.

Iranski general Hosein Dehan, istakao je tada da je Kaher u pitanju laki lovac za obuku i borbene zadatke. Ono što sigurno predstavlja problem jeste motor. Najočigledniji izbor za ovaj lovac biće američki J85 kompanije "Dženeral elektrik", koji je ova zemlja ranije kopirala. Neki od zapadnih vazduhoplovnih stručnjaka smatraju da je kokpit previše mali za dimenzije prosečnog pilota. Vidljivost je po njima prosto užasna. Jedino se instrumenti unutar kabine čine uverljivim i upotrebljivim. Kao što je jedan inženjer koji se bavi konstruisanjem objekata niskog radarskog odraza primetio, iako površno gledano novi iranski avion liči na stelt letelicu, radarski presek mu je i dalje veoma veliki.

Kaher (Qaher) F-313

Priča iranskom lovcu Kaher (Qaher) F-313 započela je 1. feburara 2013. godine kada su iranski zvaničnici promovisali maketu u prirodnoj veličini svog novog lovca Kaher F -313 koji će biti potpuno projektovan i proizveden u Iranu. Kao rukovodilac projekta naveden je Hasan Parvaneh.

Iako su mnogi smatrali od prikaza Kahera 1. februara 2013. da se radi o loše osmišljenom propagandnom triku, a ne o avionu 5. generacije, izgleda da Iranci nisu sedeli skrštenih ruku i da je daleko od toga da je u pitanju maketa, kako se na prvi mah činilo.

Većina zapadnih sturčnjaka model F-313 nazvala je šalom. Pojedinci su ga uporedili s modelima igračaka iz osme decenije prošlog veka.

Od tad je prošlo četiri godine, a o ovom avionu i dalje kruže mitovi.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja