NOVA BLAMAŽA CNN Novinar: Javljam se iz Edinburga sa COP26! Tviteraši: Kako, pa samit je u Glazgovu!
Foto: Profimedia

Cirkus

NOVA BLAMAŽA CNN Novinar: Javljam se iz Edinburga sa COP26! Tviteraši: Kako, pa samit je u Glazgovu!

Planeta -

Na sam pomen CNN nekad se drhtalo. Uspon je počeo 1990 tih, a onda poslednjih decenija usledio je strmoglav pad ove medijske kuće koja je postala poznata po seriji gafova. Od Tripolija u Libanu, a ne u Libiji pa do Glazgova, pardon Edinburga.

Tako je čuveni novinar ove medijske kuće Volf Blicer svojim tvitom izazvao je pravu pometnju, pošto je objavio svoju sliku ako izveštava iz Edinburga sa samita UN o klimatskim promenama, a koji se zapravo održava u Glazgovu.

Blicer je na svom Tviter nalogu objavio da su on i njegov tim u Škotskoj na samitu COP26.

" Sada izveštavam iz Edinburga u Škotskoj gde se 20.000 svetskih lidera i delegata okupilo na COP26 klimatskom samitu“, napisao je on, deleći svoju sliku sa seta, sa zamkom glavnog grada u pozadini".

A, onda hiljade njegovih medijskih pratilaca počeli su da Bliceru pišu da se samit COP26 ne održava u Edinburgu nego u 72 kilometra udaljenom Glazgovu najvećem gradu Škotske.

A, onda je krenulo i ismevanje novinara perjanice CNN-a. Bivši britanski poslanik, Daglas Karsvel, bio je među mnogima koji je u šali optužio voditelja CNN-a za „lažne vesti“ dodajući „COP26 se dešava u Glazgovu“.

Media Guido, desničarska satirična novinska agencija, označila je post kao „grešku klasičnog američkog turista“. Australijski komičar Kreg Reukasel je sledio ovaj primer, napomenuvši „Recite da ste Amerikanac, a da ne kažete da ste Amerikanac“.

„Oprostite mi ako dobijem informacije od novinske organizacije koja je uspela da ode u pravi grad“, napisao je autor Džejms Felton, koji je podelio mem zasnovan na skeču iz američke TV emisije „The Office“, u kojoj je američki novinar ne uspeva da napravi razliku između Glazgova i Edinburga.

I Boris ga ismejao

U međuvremenu, u ismevanju novinara CNN pridružio se britanski premijer Boris Džonson rekao je da izgleda da Blicer ima „sve neophodne osobine da postane moj sledeći ministar spoljnih poslova“.

Iako se pretpostavlja da će oko 20 odsto od 25.000 učesnika COP26 ostati u Edinburgu i putovati do Glazgova, Blitcerova izmeštena emisija se nalazi na udaljenosti više od sat vremena vožnje a od mesta gde su se svetski lideri okupili u ponedeljak.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track