OD POTRČKA U BANDI DO NJUJORŠKE POLICIJE: Sada bi mogao da postane drugi Afroamerikanac na čelu Velike jabuke
Foto: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

erik adams

OD POTRČKA U BANDI DO NJUJORŠKE POLICIJE: Sada bi mogao da postane drugi Afroamerikanac na čelu Velike jabuke

Planeta -

Erik Adams, bivši policajac koji se borio protiv rasne diskriminacije u policiji, najverovatnije će u utorak postati novi gradonačelnik Njujorka i predvoditi grad u oporavku od pandemije korona virusa.

Demokratski političar desnog centra (61), strastveni vegan, postaće tek drugi Afroamerikanac na čelu Velike jabuke, što je posao koji se često opisuje kao drugi najteži u Sjedinjenim Državama, nakon predsedničkog.

Adams je rođen u siromašnoj porodici u Bruklinu i kao tinejdžer je bio potrčko u bandi pre nego što se pridružio njujorškoj policiji (NYPD), a zatim postao političar.

Gotovo je sigurno da će pobediti republikanskog rivala Kertisa Sliva na izborima u Njujorku u utorak i naslediti progresivnog, ali nepopularnog Bila de Blazija, čiji drugi i poslednji mandat ističe 31. decembra.

0641022927, Erik Adams, Njujork, gradonačelnik
foto: Lev Radin / Zuma Press / Profimedia

Adams se smatra snažnim vođom: on je pristalica radničke klase i borac protiv rasne nepravde, oštar prema kriminalu i prijateljski nastrojen prema velikom biznisu.

Кao gradonačelnik više od osam miliona ljudi, on će nadgledati najveći američki gradski budžet, najveću policiju i najrašireniji sistem javnih škola.

"Ovo je grad u kojem je gradonačelnik dominantna politička snaga. Potreban vam je neko ko zna da koristi autoritet", rekao je Mičel Mos, profesor urbanističkog planiranja na Univerzitetu Njujorka, opisujući de Blazija kao ponekad "neodlučnog".

Bil de Blazio
Bil de Blaziofoto: EPA / Justin Lane

"Adams ima ličnost koju Njujorčani žele u kancelariji gradonačelnika. Neko ko će biti vidljiv, ko će biti u zajednicama i dolaziti na posao rano ujutru", dodao je Mos.

Suočiće se sa bezbrojnim izazovima, prvenstveno sa oživljavanjem njujorške ekonomije nakon krize sa korona virusom.

Takođe će se suočiti sa time kako zadržati škole otvorenim, nejednakostima u bogatstvu, ozbiljnom nedostatku pristupačnog smeštaja, strahom od uticaja ekstremnih vremenskih uslova na infrastrukturu koja se raspada i nasilnim haosom u zloglasnom zatvoru na ostrvu Rikers.

0640901606, Erik Adams, Njujork, gradonačelnik
foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Rođen u Bušviku u Bruklinu 1960. godine, Adams je odrastao u velikoj porodici u radničkom kvartu Кvins. Majka mu je bila čistačica, a otac mesar. Кada je imao 15 godina, dva njujorška policajca su ga udarila pesnicom u prepone tokom hapšenja zbog neovlašćenog upada u imanje. To je bio trenutak kada je odlučio da postane policajac.

"Nisam želeo da više dece iskusi ono što sam ja, pa sam pokušao da pokrenem promenu iznutra", napisao je Adams u Njujork tajmsu 2014. godine.

Pridružio se policiji sredinom 1980-ih kada je kriminal u gradu bio široko rasprostranjen. Odslužio je 22 godine i postao kapetan.

Pragmatični stil

Adams je 1995. godine bio suosnivač grupe zagovornika borbe protiv rasizma u policiji, problema koji i danas postoji.

Penzionisan je 2006. godine, a iste godine je izabran u Senat države Njujork gde je služio do 2013. kada je pobedio na predsedničkim izborima u okrugu Bruklin, što je bila odskočna daska za njegove gradonačelničke ambicije. Osvojio je stranačke predizbore u junu obećavši da će se suočiti sa nejednakostima, reformisati obrazovni sistem i boriti se protiv nasilnog kriminala koji je rastao tokom pandemije.

0639277166, Erik Adams, gradonačelnik, Njujork
foto: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

On se protivi smanjenju budžeta policije, što žele mnogi iz američke levice, i protivi se povećanju poreza bogatima, što je politika koju je De Blasio glasno zastupao tokom svoje predizborne kampanje pre osam godina.

"Mislim da Adams plaši naprednjake", rekao je za AFP profesor javne politike Džozef Viteriti sa Hanter koledža.

Politički ekspert Robert Šapiro sa Univerziteta Кolumbija veruje da će Adamsov "stil biti umeren, pragmatičan, a ne ideološki liberalan“.

Adams je rekao da je veganstvom pobedo dijabetes koji mu je dijagnostikovan 2016. godine, a prošle godine je objavio knjigu sa ciljem da ubedi Afroamerikance da pređu na biljnu ishranu.

Prvi crni gradonačelnik Njujorka bio je Dejvid Dinkins, koji je predvodio najveći američki grad u jednom mandatu, od 1990. do 1993. godine.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track