JEDINSTVENO OTKRIĆE U EGIPTU: Arheolozi pronašli grobnicu rizničara i pisara Ramzesa II i grobnice drugih visokih ličnosti
Foto: Khaled DESOUKI / AFP / Profimedia

arheologija

JEDINSTVENO OTKRIĆE U EGIPTU: Arheolozi pronašli grobnicu rizničara i pisara Ramzesa II i grobnice drugih visokih ličnosti

Planeta -

Arheolozi su u Egiptu pronašli grobnicu glavnog rizničara Ramzesa II.

Tim arheologa pronašao je u Sakari, ogromnoj nekropoli nadomak Kaira, grobnicu Ptah-M-Viaha, glavnog rizničara čuvenog faraona.

Sakara je proteklih godina mesto neverovatnih otkrića, a najnovije je rezultat rada tima arheologa sa Kairskog univerziteta, saopštilo je ministarstvo turizma i antikviteta.

Osim grobnice, tim je pronašao i grobna mesta drugih velikodostojnika, uključujući i grobnicu ratnog vođe Hora Mohiba koji je kasnije postao faraon 19. dinastije drevnog Egipta.

"Ono što ovu grobnicu čini jedinstvenom je lokacija", rekla je dr Ola El Aguzi koja je bila šef ekspedicije. "Izvestan broj važnih vojnih lidera, državnika i aristokrata je tu sahranjen, većinom su živeli u vreme vladavine Ramzesa II", dodala je ona.

Osim što je bio rizničar, Ptah-M-Viah je bio i kraljevski pisar, glavni nadzornik stoke i glavni administrator ponuda u Ramzesovim hramovima u Tebi, današnjem Luksoru.

Poznat kao Ramzes Veliki, Ramzes II vladao je Egiptom od 1279. do 1213. p.n.e. i drugi je najdugovečniji vladar u egipatskoj istoriji.

Sakara je nekada bila groblje kraljevske prestonice Memhisa i dom je najstarije preživele piramide u Egiptu.

U januaru, vlasti su saopštile da su pronašli čitav niz drevnih grobnica sa stotinama drvenih sanduka.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track