NA KORAK OD MISTERIOZNOG BLAGA VREDNOG MILIJARDE DOLARA: Da li je u finskim pećinama stvarno pronađena Leminkainen riznica?
Foto: Printscreen/YouTube

lov na blago

NA KORAK OD MISTERIOZNOG BLAGA VREDNOG MILIJARDE DOLARA: Da li je u finskim pećinama stvarno pronađena Leminkainen riznica?

Planeta -

Tim lovaca na blago misli da su "na korak" da otkriju blago vredno 15 milijardi funti koje je vekovima bilo sakriveno u pećinskom hramu u Finskoj.

Grupa koja je nazvana "Dvanaestorka hrama" započela je potragu 1987. sa poznatim "mistikom" koji je navodno otkrio lokaciju hrama pred smrt. Dvanaestorka je tako svoja leta posvetila pronalaženju blaga u kompleksu pećina u blizini Helsinkija.

Posle 34 godine rada, Dvanaestorka sada veruje da su samo nekoliko meseci udaljeni od pronalaska blaga, ali će morati da izdrže dugu zimu pre nego što ponovo mogu da pristupe pećinama koje se svake godine pune ledenom kišnicom.

Grupa se nada da će, ako bude pronađena, "Leminkainen riznica" biti najveće i najvrednije blago ikada otkriveno, piše Dejli mejl.

Iako nema dokaza o njenom postojanju, priča se da "riznica " sadrži preko 50.000 komada dragog kamenja, uključujući rubine, safire, smaragde i dijamante, i najmanje 1.000 artefakata koji datiraju hiljadama godina unazad.

Nekoliko statua od 18-karatnog zlata u prirodnoj veličini takođe se navodno nalazi unutar masivnog pećinskog sistema Sibosberg, 20ak kilometara istočno od glavnog grada Finske.

Blago, za koju se kaže da je pohranjeno u podzemnom hramu u Sipuu, tri decenije izmiče istraživačima uprkos nebrojenim zvaničnim istraživanjima i naporima više od 100 profesionalnih kopača iz celog sveta.

Kaže se da se unutar hrama nalazi spiralni hodnik sa manjim prostorijama koje bi trebalo da čuvaju blago prikupljeno generacijama tokom paganske kulture drevne Finske.

Veruje se da je poslednji put blago viđeno bilo davne 987. godine kada je prostorija ispunjena, a ulaz zapečaćen i sakriven.

Otkako su saznali za navodnu lokaciju blaga, Dvanaestorka je provodila šest sati dnevno, sedam dana nedeljno istražujući pećine.

Ali sada, nakon 34 godine potrage i više od 100.000 sati mukotrpnog iskopavanja, grupa 12 "siromašnih" prijatelja i amaterskih kopača blaga veruje da su samo nekoliko metara udaljeni od blaga i očekuju da će sledećeg leta ući u pećinu, kada budu mogli ponovo da pristupe pećinskom sistemu.

Navodno postojanje blaga prvi put je pomenuto 1984. godine, kada je lokalni zemljoposednik i poznati "mistik" Ior Bok tvrdio da je njegova porodica direktni potomak Leminkainena, istaknute ličnosti finske paganske mitologije.

Sam pećinski sistem poznat je kao hram Leminkainen.

Bok, koga je 2010. ubio lični asistent, je tvrdio da je odaja na njegovom velikom imanju bila je zapečaćena ogromnim kamenim pločama u 10. veku kako bi se blago u njoj zaštitilo od invazije švedske i švajcarske vojske.

Njegova porodica je od tada čuvar tajne i čuvar pećin, tvrdio je Bok, što ga je navelo da otkrije postojanje hrama kako bi osigurao da njegova neispričana priča neće umreti sa njim i tako započeo "sagu o Boku".

Istoričar i pisac Karl Borgen, vodeći svetski stručnjak za Leminkainen, opisao je živote Dvanaestorke i njihove poduhvate u svojoj knjizi "Privremeno ludi".

Originalni tim od 24 "stranca istomišljenika" – 12 muškaraca i 12 žena – udružio je snage sa Bokom 1987. da bi postao prvi i jedini stalni, samofinansirajući tim za iskopavanja na lokalitetu.

Sastavljen od članova iz Finske, Švedske, Norveške, Holandije, Australije, Rusije, Amerike i Nemačke, tim je zaista međunarodna grupa sa nula arheološkog iskustva.

Zanimljivo je da su 34 godine nakon što su iskopavanja počela, dve člana prvobitnih 24 ostala, uprkos tome što je najmanje polovina grupe umrla ili se penzionisala.

Još uvek nisu pronađeni čvrsti dokazi o postojanju blaga, ali Dvanaestorka veruje da će uspeti da lociraju u sklone kamene ploče sa ulaza u hram i konačno se dočepaju onoga što je skriveno unutra.

Koristeći rudimentarne alate, uključujući lopatice i kante, grupa je do sada uklonila nekoliko blokova od četiri tone sa ulaza u pećinu i iskopala oko 400 tona sedimenta ispod nje.

Preostali sediment i granitne ploče koje pokrivaju vrata hrama mogli bi da budu uklonjeni u roku od nekoliko meseci zahvaljujući nedavnoj "donaciji" dinamita, kaže Borgen.

Ali moraće da sačekaju jer finsko vreme znači da je sezona kopanja ograničena na letnje mesece, pre nego što pećina počne da se puni ledenom kišnicom.

Grupa mora da ispumpa više od 1,5 miliona litara vode godišnje na početku svake sezone.

Kada se kopanje nastavi sledeće godine, tim je uveren da će ući na ulaz pećine između maja i septembra sledeće godine.

"Napravljen je značajan napredak u hramu i ekipa je posebno uzbuđena zbog meseci koji su pred nama“, rekao je Boren. "U kampu se sada priča da su nadomak velikog proboja, koji bi u stvarnosti mogao biti otkriće najveće i najvrednije riznice na svetu".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track