TALIBANI ZABRANILI AVGANISTANCIMA DA KORISTE DEVIZE: U zemlji na ivici gladi i kolapsa insistiraju na koriščenju afganija!
Foto: EPA / Stringer

nova pravila

TALIBANI ZABRANILI AVGANISTANCIMA DA KORISTE DEVIZE: U zemlji na ivici gladi i kolapsa insistiraju na koriščenju afganija!

Planeta -

Talibanska vlada u Avganistanu objavila je danas da će od sada biti zabranjena upotreba strane valute u zemlji, čime će se dodatno ugroziti već posustala privreda.

"Ekonomska situacija i nacionalni interes zahtevaju da svi Avganistanci koriste afgani kao valutu za sve svoje transakcije", rekao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid u saopštenju.

"Islamski emirat naložio je svim svojim građanima, trgovcima, prodavcima, poslovnim ljudima ... da se strogo uzdrže od upotrebe strane valute", rekao je on.

Od dolaska talibana na vlast sredinom avgusta privreda zemlje koja je već bila poljuljana se urušila, a nacionalna valuta afgani, je jako devalvirala.

Rezerve Avganistanske centralne banke koje se drže u Vašingtonu su zamrznute pošto vladu još nije priznala međunarodna zajednica.

Svetska banka i Međunarodni monetarni fond prekinuli su pomoć zemlji iako je pogođena humanitarnom krizom.

U nekim zonama u zemlji, kao na primer u Kabulu menja se novac za američke dolare, i blizu pakistanske granice često se koristi pakistanski rupi.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Stringer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track