ČEŠKE STRANKE DOGOVORILE NOVU VLADU: Petr Fiala kandidat za premijera, poručio da će se sastati i sa Zemanom
Foto: EPA/STR

kraj političke krize

ČEŠKE STRANKE DOGOVORILE NOVU VLADU: Petr Fiala kandidat za premijera, poručio da će se sastati i sa Zemanom

Planeta -

Češke partije centra i desnog centra predvođene koalicijom Zajedno postigle su dogovor o formiranju vlade i o njenom ključnom programu, izjavio je Petr Fiala, lider ove koalicije.

Petostranačka koalicija se suočava sa povećanom inflacijom, rastućim dugom, ekonomijom koja je zaustavljena i novim talasom pandemije koji je ojačao poslednjih nedelja.

Lider Građanske demokratske stranke (ODS) i Zajedno (SPOLU) budući premijer Petr Fiala rekao je da su se stranke dogovorile među sobom po raspodeli ministarskih mesta.

"Imali smo duge ali uspešne pregovore", rekao je on posle razgovora koji su trajali duže od 12 sati. "Postigli smo dogovor o koaliciji i programu", dodao je on u televizijskom obraćanju naciji.

Fiala je rekao da je predsednik Miloš Zeman, koji je u bolnici od 10. oktobra, spreman da se sastane sa njim čim mu zdravstveno stanje to dozvoli.

Stranke, grupisane u dve koalicije, osvojile su 108 mesta u donjem domu parlamenta od 200 mesta, na izborima 8. i 9. oktobra, pobedivši sadašnjeg premijera Andreja Babiša, čiji su ključni saveznici ostali bez poslaničkih mesta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track