STILOV DOSIJE: Amerikanci uhapsili ruskog analitičara koji je bio glavni izvor problematičnog dosijea britanskog špijuna o Trampu
Foto: Profimedia / Sean Rayford

priznali da nisu bili u pravu?

STILOV DOSIJE: Amerikanci uhapsili ruskog analitičara koji je bio glavni izvor problematičnog dosijea britanskog špijuna o Trampu

Planeta -

Američki agenti uhapsili su ruskog analitičara koji je bio glavni izvor Kristofera Stila za njegov kontroverzni dosije o navodnim vezama Moskve i tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Igor Dančenko je uhapšen po nalogu specijalnog savetnika Džona Darama, preneo je Njujork tajms. Ministarstvo pravde kasnije je potvrdilo njegovo hapšenje.

Darama je postavio bivši američki predsednik Donald Tramp da istraži da li je Federalni istražni biro prekršio zakon tokom istrage o navodnoj povezanosti njegovog izbornog štaba 2016. godine i Rusije.

Nekadašnji zaposleni u Brukings instituciji, Dančenko je bio primarni izvor za informacije koje će se kasnije naći u sada ozloglašenom dosijeu britanskog špijuna Kristofera Stila.

Stilov dosije je potom FBI iskoristio da bi dobio dozvolu da špijunira Trampov tim u kampanji, što je kasnije preraslo u istragu specijalnog savetnika Roberta Milera koji je zaključio da nije bilo nikakve zavere Trampa i ruske vlade, podseća Raša tudej.

Stil, koga je unajmila firma tada opozicione Demokratske stranke da iskopa prljavštinu o Trampu, prihvatio je bez zadrške sve što mu je Dančenko rekao iako je on kasnije navodno rekao FBI da je Stilu pričao glasine i insinuacije samo da ne bi i on bio tema kriminalne istrage.

Generalni inspektor ministarstva pravde 2019. je žestoko kritikovao FBI zbog konstantnog pozivanja na Stilov dosije iako je agencija intervjuisala Dančenka i znala da su njegove informacije sumnjive.

Jedna od njih je bila nepotvrđena tvrdnja da je Trampov advokat Majkl Koen otputovao u Prag da se u tajnosti sastane sa ruskim zvaničnicima, kao i skandalozne optubže da je Kremlj snimao prostitutke kako uriniraju po Trampu u njegovoj hotelskoj sobi u Moskvi.

Iako je sadržaj dosijea odavno diskreditovan, Stil je nedavno ABC Njuzu rekao da i dalje stoji iza svojih tvrdnji o Koenu, iako su FBI i Miler utvrdili da nisu istinite. Stil je takođe insistirao da snimci uriniranja po Trampu zaista postoje ali da Moskva neće da ih objavi jer "Rusi misle da će dosta vredeti kad Tramp postane predsednik".

Ne zna se pod kojom optužnicom je Dančenko uhapšen, jer je zapečaćena. Pre nego što se upatkao sa Stilom, Dančenko je iskočio na radaru američkih vlasti i FBI ga je deset godina ranije istraživao pod sumnjom da je "ruski agent" u SAD, što je on demantovao.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track