Najnovije vesti

PUTIN U SEVASTOPOLJU: Krim će zauvek biti deo Rusije! To je suverena i nepokolebljiva želja čitavog naroda!
Foto: EPA / MIKHAIL METZEL / KREMLIN

dan narodnog jedinstva rusije

PUTIN U SEVASTOPOLJU: Krim će zauvek biti deo Rusije! To je suverena i nepokolebljiva želja čitavog naroda!

Planeta
21:17h

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas na Krimu, gde je boravio povodom Dana narodnog jednistva, da će ta oblast uvek biti deo Rusije.

Rusija je pripojila Krim 2014. godine, posle svrgavanja proruskog predsednika Ukrajine, a zapadne zemlje smatraju taj potez nelegitimnim.

Putin je danas u Sevastopolju, gde se nalazi ruska crnomorska flota, hvalio pripajanje.

"Naša zemlja je povratila svoje istorijsko jedinstvo. Ova živa i neraskidiva veza se posebno oseća naravno ovde u Sevastopolju na Krimu", rekao je Putin.

Vladimir Putin, Sevastopolj, Krim
foto: EPA / MIKHAIL METZEL / KREMLIN

"Oni su sada zauvek sa Rusijom, to je suverena, slobodna i nepokolebljiva volja naroda, celog našeg naroda", rekao je on.

Dan narodnog jedinstva ustanovljen je u znak sećanja na proterivanje 1612. poljsko-litvanskih snaga koje su okupirale Moskvu. Praznuje se od 2005. godine, umesto praznika posvećenog boljševičkoj revoluciji.

Vladimir Putin, Sevastopolj, Krim
foto: EPA / MIKHAIL METZEL / KREMLIN

Taj dan je takođe bio prilika za nacionalističke antiimigranske marševe ali vlasti Moskve su zabranile takva okupljanja u glavnom gradu ove godine.

Oko 20 ljudi je privedeno dok su pokušavali da se okupe u stanici moskovske podzemne želzenice za nacionalističke demonstracije, prenela je grupa OVD-Info koja prati političke demonstracije i hapšenja.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / MIKHAIL METZEL / KREMLIN

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja