DUBOKO U PEĆINI OTKRIVENI OSTACI ČOVEKOVOG DAVNOG PRETKA IZUMRLOG PRE 250.000 GODINA: Ovo otkriće menja ono što smo dosad znali!
Foto: EPA/Wits University

južna afrika

DUBOKO U PEĆINI OTKRIVENI OSTACI ČOVEKOVOG DAVNOG PRETKA IZUMRLOG PRE 250.000 GODINA: Ovo otkriće menja ono što smo dosad znali!

Planeta -

Fosilni ostaci deteta ranog hominida pronađeni su u jednoj pećini u Južnoj Africi, saopštio je tim međunarodnih i južnoafričkih istraživača.

Tim naučnika je saopštio da su pronađeni delovi lobanje i zuba deteta vrste Homo naledi, koja je izumrla pre gotovo 250.000 godina, a reč je o detetu koje je imalo između četiri i šest godina, prenosi AP.

Fosilni ostaci su pronađeni u udaljenom delu pećine, što sugeriše da je telo tamo stavljeno namerno, u nečemu što bi mogla biti neka vrsta grobnice.

Vrsta Homo naledi je u rodu Homo, srodna savremenoj ljudskoj vrsti Homo sapiens.

Lee Berger, Li Berger
foto: AP/Denis Farrell

Zaključak da je Homo naledi živeo između 236.000 i 335.000 godina i da nije izumro mnogo ranije, a do koga su došli naučnici, pokazuje da je porodično stablo "Homo" raznovrsnije nego što se prvobitno mislilo.

"Homo naledi ostaje jedan od najzagonetnijih drevnih ljudskih rođaka ikada otkrivenih“, rekao je profesor Gaj Berger sa Univerziteta u Johanesburgu.

"To je očigledno primitivna vrsta, koja je postojla u vreme kada smo ranije mislili da su samo moderni ljudi u Africi. Samo njegovo prisustvo u to vreme i na ovom mestu komplikuje naše razumevanje ko je šta prvi uradio po pitanju pronalaska složenog kamenog oruđa, pa čak i ritualnih običaja. ”

Kurir.rs / AP, Foto: EPA/Wits University

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track