PLUĆA PLANETE NA IZDISAJU! AMAZONIJI PRETI KATAKLIZMA: Prašuma nadomak prelomne tačke, 390 milijardi stabala masovno će izumreti
Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

pretvoriće se u savanu

PLUĆA PLANETE NA IZDISAJU! AMAZONIJI PRETI KATAKLIZMA: Prašuma nadomak prelomne tačke, 390 milijardi stabala masovno će izumreti

Planeta -

Ako pogledate iz ptičje perspektive, Amazonija je beskrajno prostranstvo tamnozelene boje, mesto gde život eksplodira na svim površinama, a presecaju ga samo plave reke koje vijugaju njome poput zmija. Za sada, Amazonija je beskonačno prostranstvo ... dok jednoga dana to više ne bude.

Preletite li ivice najveće prašume na svetu, stići ćete do ogromnog braon ožiljka, mesta gde se džungla spaljuje i bestidno seče da bi se stvorio prostor za puteve, rudnike zlata, useve i posebno za poljoprivredna zemljišta i pašnjake za stoku.

Ovaj "luk krčenja šuma" koji peseca Južnu Ameriku, prava je kataklizma za našu planetu.

Zahvaljujući svojoj bujnoj vegetaciji i čudu fotosinteze, basen Amazonije je donedavno apsorbovao velike količine emisija ugljen-dioksida za koje su ljudi odgovorni i pomogao da se spreči globalna noćna mora – sve veće klimatske promene.

Prelomna tačka

Brojne studije pokazuju da je prašuma nadomak "prelomne tačke" u kojoj će se osušiti i pretvoriti u savanu, a njenih 390 milijardi stabala će početi masovno da izumire.

Uništavanje se već ubrzava, posebno otkako je 2019. političar krajnje desnice Žair Bolsonaro preuzeo dužnost predsednika Brazila, zemlje u kojoj se nalazi 60 odsto površine Amazonije.

Žair Bolsonaro
foto: EPA / Joedson Alves

Svoju funkciju koristio je da podstakne i omogući da se zaštićeni delovi šuma prenamene za poljoprivredu, stočarstvo i rudarstvo.

Sve je veće uništavanje zamršene mreže međuzavisnih vrsta, njih više od tri miliona, uključujući razne retke divlje životinje za koje je Amazonija prirodno stanište, kao što su orlovi harpije i veličanstveni jaguari.

Uništavanje takođe uzima svoj danak kada su u pitanju autohtoni stanovnici, najposvećeniji čuvari prašume zbog svoje tradicije dubokog poštovanja prirode.

Amazonija, prašuma, Amazon
foto: Profimedia / NELSON ALMEIDA /AFP

"Sunce sve jače greje, reke presušuju, životinje nestaju. Stvari se raspadaju", kaže Eldo Šanenava, plemenski vođa naroda Šanenava iz severozapadnog Brazila. On ima 42 godine i kaže da se Amazonija očigledno brzo menja.

Naučnici veruju da će Amazonija, ako dostigne prelomnu tačku, iznenada doprineti ubrzanju klimatskih promena umesto da utiče na njihovo suzbijanje.

0641183583, Amazonija, prašuma
foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

"Bez obzira koliko su loša predviđanja o klimatskim promenama, još uvek imamo malo optimizma, ali vrlo brzo ćemo doći do horor scenarija", kaže brazilska atmosferska hemičarka Lusijana Gati, dodajući kako upravo "ubijamo Amazoniju".

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track