Puši ko Rus!

18,5 cigareta dnevno

Puši ko Rus!

Planeta -
Turci skinuti s trona jer su ruski muškarci proglašeni za najstrastvenije pušače na svetu

MOSKVA - Neslavan svetski rekord u pušenju pripao je muškarcima u Rusiji, koji u proseku popuše 18,5 cigareta dnevno.

U Rusiji puši 60,2 odsto muškaraca starijih od 15 godina, i oni su najstrastveniji pušači, tvrde autori članka objavljenog u avgustovskom broju prestižnog medicinskog časopisa "Lancet" na koji se poziva informativni centar Organizacije ujedinjenih nacija.

Autori časopisa detaljno su proučili podatke prikupljene pomoću najnovijeg sistema nadzora, usavršenog zajedničkim naporima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti i Kanadske asocijacije javnog zdravlja.

Istraživanjem je obuhvaćeno 14 zemalja sa niskim i prosečnim primanjima stanovništva, među kojima su Brazil, Indija, Kina, Poljska, Rusija, Turska i Ukrajina.

Tokom istraživanja su utvrđene značajne razlike u ponašanju pušača u raznim zemljama.Tako u Egiptu puši manje od jedan odsto žena, dok Poljakinje svakog dana popuše po 15,5 cigareta.

Globalno gledano, muškarci puše mnogo više od žena - 48,6 muškaraca svakodnevno uživa u duvanskom dimu prema 11,3 odsto žena, ali je za oba pola karakteristično rano posezanje za cigaretama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track