EGEJSKO MORE OTKRIVA SVOJE TAJNE Olupina stara 2500 godina pronađena na morskom dnu, stotine amfora ukazuju na živu trgovinu VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

arheologija

EGEJSKO MORE OTKRIVA SVOJE TAJNE Olupina stara 2500 godina pronađena na morskom dnu, stotine amfora ukazuju na živu trgovinu VIDEO

Planeta -

Ostaci broda koji je pre 2500 godina potonuo u blizini ostrva Kitera u Grčkoj pronašeni su tokom ispitivanja morskog tla za postavljanje podvodnog dalekovoda koji bi povezivao Krit sa Peloponezom.

Kompanija IPTO je 2019. godine ispitivala tlo Egejskog mora kada su njihovi radnici naišli na stotine amfora koje su ih dovele do potopljenog broda.

Ostaci su se nalazili 222 metra ispod površine mora, između Neapolisa, malog grada u Grčkoj i Kitere i dokaz su da je u tom periodu u toj oblasti cvetala trgovina.

Paluba broda prekrivena je amforama koje su poreklom sa Krfa, Skopelosa i Hiosa, ostrva koja okružuju Grčku, preneli su lokalni mediji.

Naučnici Helenskog centra za pomorsko istraživanje su ove jeseni okeanografskim brodom opremljenim vozilom na daljinsko upravljanje - Maks roverom - ispitali olupinu i njeno blago.

Uz pomoć savremene tehnologije, pronašli su i glinene posude, tacne i vrčeve sa Hiosa i napravili trodimenzionalni model olupine kako bi bolje procenili veličinu broda i zapreminu njenog tovara.

Naučnici su uspeli da pronađu i netaknute amfore sa Krfa i Skopelosa.

Dejli mejl podseća da je jedna druga grčka olupina pronađena 2018. godine na dnu Crnog mora najstarija je netaknuta olupina ikada pronađena.

Trgovački brod dug 22 metra pronađen je ceo, sa jedrom, trupom i veslima posle više od 2400 godina. Brod je pronađen u oblasti koja je poznata kao "groblje olupina" jer se u tom delu vode nalazi više od 60 drugih ostataka brodova.

Najstarija netaknuta olupina je oblika koji je do sada bio poznat samo sa grčkih vaza - naročito sa Sirena vaze na kojoj je prikazan deo Odiseje, i veruje se da bi mogla da baci novo svetlo na priču o Odiseju koji se vezao za jedro da bi izbegao zov sirena.

Pre ovog otkrića, antički brodovi pronalaženi su u fragmentima, a najstariji je potonuo pre više od 3000 godina.

Tim Crnomorskog pomorskog arheološkog projekta saopštio je da otkriće broda u ovom delu sveta pokazuje koliko su daleko grčki trgovci putovali.

Džon Adams, šef projekta, rekao je Tajmsu da se veruje da je oluja potopila brod koji je mahom korišćen za trgovinu, iako Adams veruje da je povremeno učestvovao i u pljačkama priobalnih gradova.

Brod je najverovatnije imao vez u jednog od drevnih grčkih luka na današnjoj obali Bugarske.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track