BAJDEN USHIĆEN ZBOG INFRASTRUKTURNOG PLANA VREDNOG BILION DOLARA: Ogroman korak za naciju koji se donosi jednom u generaciji!
Foto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

istorijska investicija

BAJDEN USHIĆEN ZBOG INFRASTRUKTURNOG PLANA VREDNOG BILION DOLARA: Ogroman korak za naciju koji se donosi jednom u generaciji!

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden pozdravio je donošenje infrastrukturnog paketa vrednog bilion dolara koji je usvojen u Kongresu u petak uveče, rekavši da je to ogroman korak za naciju kakav se donosi "jednom u generaciji".

Predlog zakona o sredstvima za infrastrukturne projekte sada je u rukama predsednika Bajdena, koji će ga svojim potpisom pretvoriti u zakon.

Bajden je rekao da će "uskoro" potpisati zakon na svečanoj ceremoniji na kojoj će akcenat biti stavljen na sve ljude koji su radili na njemu, demokrate i republikance.

Usvajanje infrastrukturnog plana je istorijska investicija, poput izgradnje autoputa u prošlom veku ili transkontinentalne železnice vek ranije, rekao je predsednik.

Ali to takođe pokazuje da Bajden ispunjava jedno od svojih predizbornih obećanja - da kao osoba sa decenijama iskustva u Vašingtonu može postići kompromis i vratiti normalnost zemlji paralisanoj dvopartijskim prepirkama, navodi agencija dpa.

Posle celodnevne debate, američke demokrate prevazišle su podele između naprednjaka i pripadnika centrizma u Kongresu u petak uveče kako bi izglasali paket vredan 1.000 milijardi dolara koji se odnosi na autoputeve, širokopojasni internet i druga poboljšanja infrastrukture.

Glasanje sa 228 prema 206 glasova je značajno poboljšanje za Bajdenove demokrate, koji se mesecima spore oko ambicioznih zakona o potrošnji, koji čine najveći deo domaće agende.

Bajdenova administracija će sada nadgledati najveće unapređenje američkih puteva, železnica i druge transportne infrastrukture u jednoj generaciji, što bi trebalo da otvori nova radna mesta i podstakne konkurentnost SAD.

Demokrate još moraju da rade na drugom delu Bajdenove domaće agende: veliko širenje mreže socijalne zaštite i programa za borbu protiv klimatskih promena.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track