SNEŽNA OLUJA POGODILA KINU Auto-putevi zatvoreni, letovi kasne! Na snazi narandžasti meteoalarm
Foto: Li Xin / Xinhua News / Profimedia

vejavica

SNEŽNA OLUJA POGODILA KINU Auto-putevi zatvoreni, letovi kasne! Na snazi narandžasti meteoalarm

Planeta -

Snežna oluja koja je poranila stigla je u veći deo severne Kine, uključujući glavni grad Peking, što je dovelo do zatvaranja autoputeva i otkazivanja i kašnjenja letova i vozova.

Temperature su pale na nulu i niže dok se hladni front pomerao sa zapada na istok.

U Pekingu, obližnjem gradu Tjenđinu i na severoistoku Kine, u nedelju je padao konstantno sneg nakon što je prethodnog dana pogodio delove Unutrašnje Mongolije i druge zapadne regione.

0641955598, Kina, sneg
foto: Noel Celis / AFP / Profimedia

Nacionalna meteorološka služba izdala je narandžasto upozorenje za snežne oluje, drugi najviši nivo u kineskom četvorostepenom sistemu upozorenja. Predviđene su akumulacije veće od 30 centimetara (11 inča) u nekim oblastima, prenosi AP.

0641956615, Kina, sneg
foto: Yin Dongxun / Xinhua News / Profimedia

Peking je najteže pogođen u nedelju ujutro. Zatvoreno je nekoliko deonica autoputa, obustavljene su autobuske linije na više od 160 ruta, a smanjeni su letovi na dva glavna gradska aerodroma, javili su državni mediji.

Brzi vozovi za Tjenđin i Šangaj su otkazani ili odloženi. Nebo se u kineskoj prestonici posle podne razvedrilo dok se oluja pomerala dalje na istok.

U Unutrašnjoj Mongoliji u subotu su otkazani letovi na aerodromu u Hohotu, glavnom gradu kineskog regiona, javila je nacionalna novinska agencija Sinhua.

Takođe, neki autoputevi su privremeno zatvoreni u provinciji Hebei, koja okružuje Peking, i dalje na zapadu u provinciji Šansi, saopštila je Sinhua.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track