UŠLA U ISTORIJU Vang Japing prva Kineskinja koja je bila u svemirskoj šetnji FOTO
Foto: Guo Zhongzheng / Xinhua News / Profimedia

posada šendžu-13

UŠLA U ISTORIJU Vang Japing prva Kineskinja koja je bila u svemirskoj šetnji FOTO

Planeta -

Kineska astronautkinja Vang Japing u nedelju je ušla u istoriju postavši prva Kineskinja koja je pošla u svemirsku šetnju, navodi nacionalna svemirska agencija.

Vang Japing i njen kolega astronaut Džai Džigangom, dvoje iz tročlane ekipe koja se trenutno nalazi na novoj kineskoj svemirskoj stanici Tijangong (Nebeska palata), uspešno su završili 6,5-satnu šetnju svemirom u ranim jutarnjim satima u ponedeljak, objavila je Kineska svemirska agencija (CMSA).

Treći član posade Šendžu-13, Je Guangfu, ostao je na svemirskoj stanici kako bi nadzirao svemirsku šetnju iz jezgrenog modula, piše CNN.

0642043209, svemir, Vang, Kineskinja
foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Vang mahnula publici na Zemlji

Tokom svemirske šetnje astronauti su instalirali uređaj za suspenziju i priključke za prenos na robotsku ruku stanice. Takođe su testirali bezbednost prateće opreme, uključujući kinesko svemirsko odelo domaće proizvodnje.

Ovo je prvi put da je posada napustila stanicu od dolaska 16. oktobra.

Ubrzo nakon što je u nedelju izašla iz svemirske stanice,Vang je mahnula publici na Zemlji i rekla da se oseća odlično. Video je objavio kontrolni centar i ubrzo se proširio kineskim društvenim mrežama. Vang je druga Kineskinja u svemiru. U istoriju se upisala Liu Jang koja je 2012. godine bila članica posade svemirske letelice Šendžu-9.

0638171992, Kinezi, svemir
foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

"Ta vrsta lepote je bila jednostavno neverovatna"

U intervjuu za CNN 2015., Vang je ispričala prvi trenutak kada je pogledala Zemlju iz svemira: "Kad sam prvi put pogledala kroz prozor, shvatila sam pravo značenje moći života... Ta vrsta lepote je bila jednostavno neverovatna".

Pre Vang samo je 15 žena bilo u svemirskoj šetnji

Pre Vang samo je 15 žena u svetu izlazilo u svemirske šetnje od 1984. godine, kada je sovjetska astronautkinja Svetlana Savickaja postala prva koja je to učinila.

Dosad većina žena u svemirskim šetnjama su bile astronautkinje američke NASA-e. Žene u svemirskim šetnjama sastavni su deo istraživanja svemira ljudskih posada, a Vang je ostavila trag u istoriji zahvaljujući svojoj hrabrosti, izjavila je za kineski Global Times Jang Juguang, potpredsednica Odbora za svemirski transport Međunarodne astronautičke federacije.

Uprkos brojnim pohvalama za Vang sa službenih kanala i državnih medija, veliki deo izveštavanja uključivao je i rodno orijentiran jezik koji je održavao stereotipe o razlikama između muškaraca i žena.

Na primer, astronautkinje navodno imaju prednost zbog "nežne ličnosti koja je dobra za timski rad", navodi Global Times.

Isti članak, citirajući penzionisanog istraživača svemira u Pekingu, dodaje da su astronautkinje "stabilnije i imaju prilagodljivija mentalna stanja", te da su "osetljivije na sve probleme u svojoj okolini" i bolje u komunikaciji od svojih muških kolega.

Grafika u članku ističe "posebne isporuke" predviđene za astronautkinje, kao što su šminka, dezerti, čokolade i sanitarni proizvodi.

Posada letelice Šendžu-13 izvesće još jednu ili dve svemirske šetnje tokom svog šestomesečnog boravka, što je najduži boravak kineskih astronauta u svemiru.

Kina namerava da popuni posadu stanice i započinje sa operativnim radom do decembra 2022. godine. Radi se o ambicioznom cilju koji bi mogao da bude postignut.

Ko je Vang?

Vang Japing je prvi put bila u svemiru još 2013. godine, što je čini drugom Kineskinjom koja je boravila u svemiru.

Vang je poznata po tome što je tokom svog prethodnog boravka u svemiru, zahvaljujući video vezi uživo održala predavanje iz fizike za 60 miliona školaraca, a ovaj put to želi da ponovi.

Reč je o petoj od jedanaest misija sa posadom i bez posade, koliko će ih ukupno biti potrebno za izgradnju kineske svemirske stanice.

Ona bi trebalo da bude dovršena do kraja 2022. godine.

Nazvana Tijangong, po veličini bi bila slična bivšoj sovjetsko-ruskoj stanici Mir (1986.-2001.), a očekuje se da potraje najmanje 10 godina.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track