LITVANIJA ZBOG SUKOBA NA BELORUSKO POLJSKOJ GRANICI PLANIRA UVOĐENJE VANREDNOG STANJA Graničari podigli budnost! Počele pripreme
Foto: Printscreen Twitter

Napeto na Baltiku

LITVANIJA ZBOG SUKOBA NA BELORUSKO POLJSKOJ GRANICI PLANIRA UVOĐENJE VANREDNOG STANJA Graničari podigli budnost! Počele pripreme

Planeta -

Ministarstvo unutrašnjih poslova Litvanije predložilo je proglašenje vanredne situacije u Litvaniji nakon izveštaja o velikom broju migranata u blizini belorusko-poljske granice.

„S obzirom na ovu zaista ozbiljnu situaciju, Ministarstvo unutrašnjih poslova predlaže uvođenje vanrednog stanja. Vlada će morati da razmotri predlog i donese odluku“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotajte novinarima tokom konferencije za medije u ponedeljak, javljaju litvanski mediji.

Predlog je da se vanredna situacija proglasi u pograničnom području, a ne u celoj zemlji.

Konferencija je organizovana nakon izveštaja da se stotine ilegalnih migranata koji se nalaze u Belorusiji kreću ka poljskoj granici. Šef litvanske granične straže je ranije rekao da se Litvanija sprema da reaguje na bilo kakav razvoj događaja na sopstvenoj granici sa Belorusijom.

„Pratimo šta se dešava na granici između Poljske i Belorusije i, očigledno, možemo očekivati slične upade i napade. Dakle, naše institucije su u maksimalnoj pripravnosti, naši oficiri i vojne snage se pregrupišu“, rekla je Bilotaite novinarima.

Poljski oficir je izvestio da se stotine migranata približava granici zemlje sa beloruske strane.

Rustamas Liubajevas, komandant Službe državne granične straže (VSAT), kaže da policajci imaju informacije da bi nemiri mogli biti organizovani u migrantskim kampovima u Litvaniji.

„Naše institucije počele su da se pripremaju za moguće upade pre tri nedelje čim su se pojavile informacije o ovakvim događajima na poljsko-beloruskoj granici. Koordinirali smo naše akcije sa litvanskom vojskom i drugim institucijama, uključujući litvansku policiju i Službu javne bezbednosti“, rekao je Liubajevas.

On je rekao da su dodatne snage raspoređene u granične oblasti Litvanije.

Beloruski graničari blokiraju granični prelaz dok se grupe migranata preusmeravaju na granicu sa Poljskom, rekao je Liubajevas, citirajući informacije poljskih oficira.

„Nemamo informacije o većim grupama neregularnih migranata u blizini naše granice“, rekao je on i dodao da ni vozači kamiona koji su se vraćali u Litvaniju iz Belorusije nisu videli takve grupe.

„Ako dođe do pokušaja proboja i postoji opasnost po zdravlje ili živote naših oficira, prema litvanskim zakonima mogu se koristiti posebne mere i oružje“, rekao je on.

Poljski oficiri izvestili su u ponedeljak da je veliki broj migranata primećen u blizini granice na beloruskoj strani.

Šta je vanredno stanje?

Vanredno stanje u celoj zemlji ili u nekim delovima zemlje može da uvede parlament ili predsednik na period do šest meseci, ali se onda može ponovo proglasiti.

Reč je o posebnoj meri namenjenoj situacijama kada postoji opasnost po „ustavni poredak ili društveni mir“ i kad se ta pretnja se ne može otkloniti normalnim merama.

Kurir.rs/lrt

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja