PLOTUNI IZNAD GLAVA MIGRANATA, HELIKOPTERI U VAZDUHU: Napetost na granici Poljske i Belorusije se ne smanjuje VIDEO
Foto: EPA-EFE/POLAND'S MINISTRY OF NATIONAL DEFENCE HANDOUT

zakuvava se

PLOTUNI IZNAD GLAVA MIGRANATA, HELIKOPTERI U VAZDUHU: Napetost na granici Poljske i Belorusije se ne smanjuje VIDEO

Planeta -

Poljska je optužila Belorusiju da je u ponedeljak pokušala da izazove veliku konfrontaciju jer se na video snimcima vide stotine migranata kako idu ka poljskoj granici, a neki pokušavaju da probiju ogradu koristeći lopatice i druge predmete.

Na tviteru su se pojavilim i snimci kako poljski graničari pucaju u vqazduh kako bi zaustavili migrante.

Varšava je saopštila da je rasporedila dodatne vojnike, graničare i policiju, a prema informacijama sa društvenih mreža u pitanju je jedna cela vazduhoplovna divizija. Susedna Litvanija saopštila je da bi mogla da uvede vanredno stanje na granici sa Belorusijom.

Evropska unija, kojoj pripadaju i Poljska i Litvanija, optužuje Minsk da ohrabruje migrante sa Bliskog istoka i Afrike da pređu u EU preko Belorusije, kao oblik hibridnog rata u znak osvete za zapadne sankcije vladi predsednika Aleksandra Lukašenka zbog ljudskih prava. zloupotrebe.

Poljska je saopštila da je izdržala prve pokušaje migranata u ponedeljak da silom pređu granicu.

Na snimku koji su distribuirale poljske vlasti vidi se kako jedan muškarac seče deo ograde od bodljikave žice, drugi napada ogradu lopatom, dok je poljski vojnik prskao neidentifikovanu supstancu iz konzerve.

Na ranijem video snimku, koji je podelio beloruski blogerski servis NEKSTA, migranti koji nose ruksake i nose zimsku odeću viđeni su kako hodaju pored glavnog puta. Drugi video snimci prikazuju velike grupe migranata kako sede pored puta i koje prate naoružani ljudi obučeni u kaki uniformu.

„Belorusija želi da izazove veliki incident, po mogućnosti sa ispaljenim hicima i žrtvama. Prema izveštajima medija, spremaju veliku provokaciju u blizini Kuznice Bjalostočke, da će biti pokušaja masovnog graničnog prelaza“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Pjotr Vavržik poljskom javnom radiju.

Litvanija je takođe saopštila da pomera dodatne trupe na granicu kako bi se pripremila za mogući porast prelazaka migranata. Letonija je rekla da je situacija "alarmantna".

Lukašenkova vlada je više puta poricala da je proizvela migrantsku krizu, okrivljujući Zapad za prelaze i tretman migranata.

Beloruski državni komitet za granicu potvrdio je u ponedeljak da se mnoge izbeglice kreću ka poljskoj granici, ali je rekao da Varšava zauzima „nehuman stav“.

Poljska je stacionirala više od 12.000 vojnika na granici, rekao je njen ministar odbrane, dok je delio snimke migranata okupljenih na beloruskoj strani iz vazduha.

„Oni bacaju stabla drveća na ogradu kako bi smanjili visinu ove ograde da bi je probili“, rekla je Katažina Zdanovic, portparolka poljskih graničnih straža u toj oblasti.

Kurir.rs/Standard.co.uk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track