AMERI TUŽE STEJT DEPARTMENT JER NEĆE DRŽAVLJANSTVO: Korona obustavila postupke, ali oni ne odustaju!
Foto: Shutterstock

jasno

AMERI TUŽE STEJT DEPARTMENT JER NEĆE DRŽAVLJANSTVO: Korona obustavila postupke, ali oni ne odustaju!

Planeta -

Grupa Amerikanaca koji žive u inostranstvu tužila je u ponedeljak Stejt department da ponovo pokrene postupak za odricanje od državljanstva, rekavši da je suspenzija pod pandemijom korone prekršila njihova osnovna prava.

Sjedinjene Države, sa retkim izuzecima, daju državljanstvo svakome rođenom na njenom tlu ili sa roditeljem u SAD.

Zakon iz 2010. čiji je cilj uglavnom sprečavanje izbegavanja poreza građana koji se sele u inostranstvo naglo je povećao birokratski i finansijski teret za američke državljane u inostranstvu, uključujući i one koji možda imaju samo periferne veze sa Sjedinjenim Državama.

„Većina američkih državljana, posebno onih koji borave u Sjedinjenim Državama, vole svoje državljanstvo“, navodi se u tužbi koju je američkom Okružnom sudu u Vašingtonu podnelo Udruženje slučajnih Amerikanaca, francuska neprofitna grupa, i devet tužilaca.

„Međutim, za devet miliona američkih građana koji žive u inostranstvu, nedavni zakoni i propisi pretvorili su američko državljanstvo u finansijsku noćnu moru“, navodi se u saopštenju.

Fabijen Leagr, predsednik udruženja, u saopštenju je rekao da su nedavni zakoni „ostavili slučajnim Amerikancima malo izbora osim da se odreknu američkog državljanstva“.

Grupa se protivi naknadi od 2.350 dolara za odricanje od državljanstva - usluge koja je bila besplatna do 2015. godine - kao nepravedne i previsoke.

U najnovijoj tužbi, grupa je rekla da je obustavljanje usluga u većini američkih ambasada u inostranstvu tokom pandemije prekršilo osnovno pravo prema Ustavu SAD na odricanje od državljanstva.

„U drugim oblastima tokom vanredne situacije zbog korone, savezna vlada je pronašla načine da udovolji ustavnim slobodama građana, istovremeno štiteći javno zdravlje i blagostanje“, navodi se u tužbi.

„Kao što je svet postao fleksibilniji, američka vlada mora učiniti isto.

U tužbi se traži hitan nastavak pružanja usluga odricanja, navodeći da se zatvaranjem krši Peti amandman ustavne garancije o pravilnom postupku.

Pozivajući se na podatke iz Poreske službe, u tužbi se navodi da se rekord od više od 6.000 Amerikanaca odreklo državljanstva 2020.

U tužbi se navodi da je Zakon o usklađenosti poreza na inostrane račune efektivno učinio američke građane u inostranstvu parijama, pri čemu su neke banke smanjile usluge za njih zbog troškova ispunjavanja propisa o izveštavanju.

Kurir.rs/Raw Story

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track