NEMAČKA SNABDEVA KINESKU RATNU MORNARICU: Novi skandal potkopava poverenje saveznika u Berlin! VIDEO
Foto: Screenshot YT/TheShipYard, Profimedia

neoprezno

NEMAČKA SNABDEVA KINESKU RATNU MORNARICU: Novi skandal potkopava poverenje saveznika u Berlin! VIDEO

Planeta -

Istraživanje nemačkog javnog emitera ARD i dnevnika Velt am zontag otkrilo je da nekoliko tipova ratnih brodova kineske mornarice pokreću motori koje su napravili ili razvili nemački proizvođači.

Dve uključene kompanije su MTU u Fridrihshafenu i francuski ogranak Volksvagenove podružnice MAN.

Obe kompanije rekle su istražiteljima da su se uvek pridržavale propisa o izvozu i da nikada nisu krile svoju umešanost u poslove za kinesku vojsku.

Međutim, MTU je negirao „da sklapa bilo kakve ugovore sa kineskim ministarstvom odbrane ili oružanim snagama“.

Vest je izazvala bes u Briselu jer Nemačka navodno zaobilazi embargo EU na oružje.

Sebastijan Rosner, advokat i stručnjak za izvoz iz Kelna, rekao je nemačkoj javnoj televiziji ARD: „Pošto o embargu EU na oružje Kini nije zvanično odlučeno u skladu sa evropskim sporazumima, određeni izvoz brodskih motora može biti dozvoljen i za kinesku mornaricu ."

„Ako želite da promenite ovo, EU mora ili da izmeni Uredbu o dvostrukoj upotrebi ili da formalno uvede embargo na oružje“, dodao je on.

Reagujući na vest, italijanski poslanik u Evropskom parlamentu i šef delegacije Lege u Evropskom parlamentu Marko Kampomenozi pozvao je Brisel da „odabere stranu“ između Kine i zapadnih saveznika poput Velike Britanije i SAD.

On je rekao: „Istrage nekih međunarodnih medija otkrivaju da se motori nekih kineskih ratnih brodova proizvode u Nemačkoj.

„Razarači klase Luiang-III koje Peking koristi u vojnim vežbama, kao deo svoje politike zastrašivanja i ekspanzionizma na Pacifiku, proizvedeni su u Nemačkoj i isporučeni su od kompanije MTU".

„Ako se potvrdi, bilo bi veoma ozbiljno, svrsishodno da se zaobiđu sankcije i ograničenja prodaje oružja Kini".

„SAD su nas već neko vreme upozoravale na opasnosti povezane sa kineskim ekspanzionizmom, ali očigledno je da je Berlinu više važno da sledi sopstvene interese, iskorišćavajući regulatorne praznine u regulaciji dvostruke namene da naoruža kinesku flotu".

„Zar Brisel nema šta da kaže o tome?"

„Zato SAD i Velika Britanija nemaju poverenja u EU i nemačku tradiciju".

„EU bi trebalo da izabere stranu bez dvosmislenosti: odmetnički režimi ili demokratija?“, ističe on.

Kurir.rs/Express.co.uk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track