NE ZNAČI NE! Britanska vojska organizuje obuku za svoje pripadnike o kompleksnosti pristanka na s*ks i neprikladnom ponašanju
Foto: printscren plymouthherald.co.uk

obuka u dva dela

NE ZNAČI NE! Britanska vojska organizuje obuku za svoje pripadnike o kompleksnosti pristanka na s*ks i neprikladnom ponašanju

Planeta -

Novi regruti britanske vojske moraće da nauče šta značli pristanak na seks, kako bi se okončano neprikladno ponašanje vojnika prema ženama.

Britanski ministar odbrane Ben Volas predložio je početkom sedmice da vojska nađe način da se izbori sa rodnom diskriminacijom u svojim redovima, preneo je Tajms.

General ser Mark Karlton-Smit jasno je stavio do znanja da vojska neće gledati na drugu stranu kada je reč o ovim problemima i da u vojsci postoje "suštinska i pitanja kulture" koja je potrebno rešiti.

Vojna policija će takođe obezbediti trening na kome će regruti učiti o pristanku kako bi im na samom početku karijere bilo jasno šta je "neprihvatljivo". U internom dokumentu koji je procurio u javnost navodi se da će vojnici biti "edukovani o kompleksnosti pristanka", prenosi RT.

Obuka će biti podeljena na dva dela. U prvom će se učiti o prestupima i pristanku. Drugi deo obuke sadržaće nepristojne i ekstremne snimke i vojnicima će biti objašnjeno da postovanje ovakvih snimaka i fotografija na društvene mreže, uključujući i osvetničku pornografiju, može da znači kršenje zakona.

Do sastanka Volasa sa vojnim vrhom usledilo je posle izveštaja da je jedan britanski vojnik 2012. ubio Kenijku.

Parlamentarna istraga završena u julu pokazala je da je dve trećine žena u vojsci iskusilo neki oblik malstretiranja, seksualnog zlostavljanja ili diskriminacije. U internom izveštaju se navodi da britanska vojska "nije uspela da zaštiti" žene regrute.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja