REFLEKTORI, POTRESNE PORUKE I DECA KOJOJ JE HLADNO Besana noć za migrante u kampu na granici Poljske i Belorusije VIDEO
Foto: Viktor Tolochko / Sputnik / Profimedia

stanje na granici

REFLEKTORI, POTRESNE PORUKE I DECA KOJOJ JE HLADNO Besana noć za migrante u kampu na granici Poljske i Belorusije VIDEO

Planeta -

Poljski graničari i policija sprečili su migrante koji su postavili kamp na granici sa Belorusijom da spavaju preko noći, usmeravajući na njih reflektore i puštajući obeshrabrujuće audio poruke, javlja reporter RT sa lica mesta.

Noć nije bila mirna u kampu jer su poljske trupe koristile sva sredstva koja su im bila na raspolaganju da nateraju ljude da odu, kaže ruski dopisnik RT Konstantin Pridibajlo.

Migranti nisu mogli da spavaju jer su na njih sa poljske strane bili upereni reflektori, a glasne poruke su se ponavljale: „Idite kući. Vratite se svojoj domovini. Ovde niste dobrodošli.”

Kamp se prostire duž bodljikave žice koja razdvaja poljsku teritoriju, a među njegovim stanovnicima je dosta žena i dece.

0642318312, granica, Poljska, Belorusija
foto: Viktor Tolochko / Sputnik / Profimedia

Situacija u kampu je već teška jer stanovnicima nedostaje hrane i vode.

Na snimku se mogu videti deca u naručju svojih roditelja kako se greju oko vatre.

Tamošnji ljudi su novinaru rekli da uopšte ne žele da idu u Poljsku, a da im je Nemačka krajnji cilj.

Prelazak u Poljsku bio bi težak zadatak za migrante zbog velikog broja policije i vojske okupljenih na drugoj strani. Reporter je takođe primetio vodeni top i rekao da bi njegovo stavljanje u upotrebu bilo okrutno, jer su temperature u tom području preko noći pale ispod nula stepeni Celzijusa.

Susedi Belorusije izveštavaju o povećanju pokušaja kršenja njihovih granica od juna kada je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko najavio da njegova zemlja više neće zadržavati migrante koji žele da stignu u EU preko njene teritorije. Bilo je i izveštaja o sve većem broju direktnih letova za Belorusiju sa Bliskog istoka.

Minsk je rekao da će pregovarati o situaciji sa Briselom tek nakon što ukine sve sankcije, uključujući ograničenja vazdušnog prostora, koje je uveo Belorusiji nakon što je u maju prizemljio let irskog Rajanera sa opozicionim blogerom Romanom Protasevičem.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen označila je događaje na granici između Poljske i Belorusije ''hibridnim napadom'' kojim je orkestrirao Minsk da bi destabilizovao Evropu i pozvala na dodatne sankcije Belorusiji.

Privremeni nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer rekao je u utorak da Varšava i Berlin ''ne mogu sami da se izbore sa ovim'', pozivajući da se migrantska kriza reši na nivou EU.

Poljska je rekla da migrante stalno čuvaju i usmeravaju naoružani beloruski vojnici i okrivila vojnike za kršenje njene granice. Međutim, Minsk je te optužbe odbacio kao ''neosnovane i nepotkrijepljene''.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja