TRAMP U PROBLEMU: Sud odbio zahtev bivšeg predsednika SAD, objavljuju dokumenta koja on želi da zadrži u tajnosti
Foto: EPA / Jim Lo Scalzo

napad na kapitol

TRAMP U PROBLEMU: Sud odbio zahtev bivšeg predsednika SAD, objavljuju dokumenta koja on želi da zadrži u tajnosti

Planeta -

Savezni sud u SAD dozvolio je članovima Predstavničkog doma Kongresa pristup poverljivim dokumentima iz vremena administracije Donalda Trampa, uključujući i ona koja se tiču upada u Kapitol 6. januara.

Sudija Tanja Čutkan tom odlukom je, navodi CNN, zaustavila pokušaje bivšeg američkog predsednika da zadrži više od 700 stranica dokumenata u tajnosti.

Advokatski tim Donalda Trampa najavio je žalbu na tu odluku.

Nacionalni arhiv trebalo bi, prema ovoj odluci, u petak da preda kongresmenima tražene zapisnike poziva Bele kuće, videosnimke vezane za 6. januar, kao i tri stranice rukom pisanih beleški Trampovog tadašnjeg šefa osoblja.

"Predsednici nisu kraljevi, a tužitlac nije predsednik", navela je Čutkan i dodala da zahtevi bivšeg predsednika nemaju primat nad odlukama sadašnjeg predsednika o zaštiti privilegovanih informacija izvršne vlast.

Ona je rekla da predsednička privilegija "postoji za dobrobit Republike, a ne pojedinca".

Predstavnički dom je pred sudom naveo da Tramp nema pravo da čuva poverljiva dokumenta iz vremena njegove administracije kao i da im je ta dokumentacija potrebna za rekonstrukciju predsednikovih postupaka 6. januara i njegovih pokušaja da potkopa legitimitet izbora 2020. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track