01:21

Darko Trifunović o potencijalnom oružanom sukobu između Poljske i Belorusije

napeto

IGRA PRESTOLA! Sukob između Poljske i Belorusije preti da dostigne GLOBALNE RAZMERE: Amerikanci ostavili oružje talibanima?!

Planeta -

Stanje na granici između Poljske i Belorusije i dalje je napeto i preti da preraste u sukobe većih razmera između poljskih vojnika i više stotina migranata koji pokušavaju da pređu na teritoriju Evropske unije

Vojni analitičar Vlade Radulović izrazio je zabrinutost da ukoliko bi došlo do oružanog sukoba između Poljske i Belorusije, da to moglo imati globalne razmere.

- Poljska legitimno pokušava da zaštiti svoju granicu, sa druge strane malo mi je nejasan stav pojedinih krugova koji su do juče tu Poljsku hvalili po pitanju migrantske politike a danas je kritikuju hvaleći Belorusiju. Oni ne žele da prihvate jednu činjenicu, a to je da je Belorusija omogućila tim migrantima da uđu preko Iraka na teritoriju Belorusije. Da li svedočimo potencijalnom oružanom sukobu, bio bih oprezan po tom pitanju. Poljska je kao i Litvanija članica NATO, sa druge strane Belorusija je članica ODKB. Prema tome, bilo bi vrlo teško zadržati sukob na regionalnom nivou, taj sukob bi mogao da bude globalnih razmera - rekao je Radulović.

01:56

Vlade Radulović izrazio zabrinutost da bi sukob između Poljske i Belorusije mogao imati globalne razmere

Darko Trifunović sa Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost objasnio je da je sve krenulo od povlačenja Amerike iz Avganistana.

- Nisu samo migranti ovde pijuni, već i države. Američko povlačenje iz Avganistana ima za posledicu da je najsavremenije oružje ostavljeno avganistancima, a zašto, da bi talibani ugrozili ruski "trbuh". Rusija je morala da angažuje ogromna sredstva na granici između Avganistana i Kazahstana. Preko Belorusije, ovo je odgovor Rusije. To je jedna igra prestola. U Poljskoj nisu samo poljski vojnici, već su i britanski i američki. Ovo je na neki način osveta Rusije - objasnio je Trifunović.

Darko Trifunović
foto: Kurir televizija

Prema najnovijim informacijama, poljska granična služba saopštila je da su dve velike grupe migranata - po nekoliko desetina ljudi - provalile u Poljsku iz Belorusije.

Kako piše novinarka iz Minska Hana Liubakova na društvenoj mreži Tviter, nedavno su poljske vlasti izvestile da su privedeni i vraćeni na graničnu liniju.

1 / 14 Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:25

RASPAD SISTEMA! AMERIKA DOŽIVLJAVA SUDBINU SSSR: Bajden shvata da nema podršku građana, ali njegov zadatak je da PRIPREMI TEREN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track