TRŽIŠTE KAZNILO BAHATOG MILIJARDERA: Mask za dva dana izgubio 50 milijardi dolara
Foto: AP / John Raoux

osveta

TRŽIŠTE KAZNILO BAHATOG MILIJARDERA: Mask za dva dana izgubio 50 milijardi dolara

Planeta -

Ilon Mask je do sada izgubio 50 milijardi dolara ove nedelje nakon što su akcije Tesle pale drugi dan zaredom.

To je najveći dvodnevni pad u istoriji Blumbergovog indeksa milijardera i najveći jednodnevni pad nakon pada od 36 milijardi dolara Džefa Bezosa nakon njegovog razvoda od Mekenzi Skot 2019.

Teslin poraz dolazi usred burnih nekoliko dana za proizvođača automobila. Počelo je kada je Musk pitao svoje pratioce na Tviteru tokom vikenda da li treba da proda 10% svog udela u kompaniji, nakon čega je usledila vest da je njegov brat Kimbal prodao akcije neposredno pre glasanja. Završetak toga bio je izveštaj Insajdera u utorak ujutro o Majklu Beriju, investitoru koji je postao poznat filmom „The Big Short“, u kojem se kaže da bi Musk možda želeo da proda akcije kako bi pokrio svoje lične dugove.

Pad sužava Muskovo vođstvo nad Bezosom kao najbogatijom osobom na svetu na 83 milijarde dolara. Mask je prvi put u januaru nadmašio osnivača Amazon.com-a za titulu, a jaz između njih je nedavno porastao na čak 143 milijarde dolara, što je cifra veća od neto vrednosti Bila Gejtsa, četvrte najbogatije osobe na svetu.

ARK Investment Management kompanije Cathie Vood, čiji su fondovi prodavali akcije Tesle tokom proteklih nekoliko meseci, izgubila je više od 750 miliona dolara u rasprodaji u utorak, dok je osnivač Oracle Corp. Larri Ellison, drugi najveći pojedinačni akcionar kompanije, izgubio 2,1 milijardu dolara.

Uprkos padu, Muskovo bogatstvo je i dalje poraslo za 70% ove godine zahvaljujući Teslinim dobitcima na pozadini snažnog rasta zarade i broja isporuke i veće vrednosti za SpaceKs. Teslina tržišna kapitalizacija ostala je iznad 1 bilion dolara, što je merilo koje je dostiglo prošlog meseca nakon što su rezultati u trećem kvartalu značajno nadmašili očekivanja tržišta i kompanija za iznajmljivanje automobila Herc Global Holdings Inc. naručila je 100.000 Tesla automobila.

Kurir.rs/Time

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track