PRINC HARI UPOZORIO DIREKTORA TVITERA ŠTA SE SPREMA KOD KAPITOLA: Moguć državni udar
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

megzit

PRINC HARI UPOZORIO DIREKTORA TVITERA ŠTA SE SPREMA KOD KAPITOLA: Moguć državni udar

Planeta -

Dan pre upada rulje u Kapitol, britanski princ upozorio je direktora Tvitera da je putem njegove platforme moguć državni udar, ispričao je Hari na forumu o širenju laži internetom i otkrio da izraz "Megzit" odražava mržnju prema ženama.

Hari je učestvovao putem videokonferencije na okruglom stolu pod nazivom "The Internet Lie Machine" (Internet, mašina za laži) u organizaciji američkog časopisa za tehnologiju i kulturu "Wired"

Dan uoči 6. januara, kada su pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa vandalizovale Kapitol, Hari je upozorio direktora Tvitera Džeka Dorsija da njegova platforma dozvoljava pokušaj državnog udara.

-Davno sam naučio da se objava informacija nužno ne poklapa s istinom, rekao je.

Na pitanje je li razgovarao i sa osnivačem Fejsbuka Markom Cukerbergom ili Dorsijem sa Tvitera, Hari je odgovorio da je upozorio Dorsija da njegova platforma olakšava izvođenje udara dan uoči pobune 6. januara.

-Džek i ja smo razmenjivali mejlove pre 6. januara i upozorio sam ga da njegova platforma omogućava puč. Taj mejl sam mu poslao dan pre, rekao je Hari

-I onda se to dogodilo i od tada se sa njim nisam čuo, rekao je vojvoda od Saseksa.

Grupa Trampovih pristalica upala je u zgradu Kapitola u Vašingtonu tvrdeći da su predsednički izbori namešteni i da je pobednik Tramp, a ne Džo Bajden.

Uloga koju su u tome igrale društvene mreže istražuje se.

Harry (37), koji danas radi u Institutu u Aspenu bavi se istragom dezinformacija, kao i iskrivljavanjem informacija u medijima.

Smatra da su društvene mreže definisane mržnjom, podelom i lažima.

Za izraz "Megzit" rekao je da je sjajan primer mržnje na mreži i u medijima.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track